nieuws

Schaap opgesloten bij dijkversterking

bouwbreed Premium

lies – Een werknemer van Van den Herik Kust- en Oeverwerken uit Sliedrecht deed onlangs op Terschelling een bijzondere vondst bij het uitvoeren van werkzaamheden ter versterking van de Waddenzeedijk.

Halverwege een 12 meter lange stalen buis die het zou bedrijf zou gebruiken, ontdekte hij een schaap. Het dier was er waarschijnlijk ingekropen om te schuilen tegen wind of regen, maar kon geen kant meer uit, omdat er voor het uiteinde van de pijp een hoop zand en modder lag.

Een kraanmachinist die te hulp was geroepen, tilde de buis aan een kant van de grond en schudde haar enkele malen, waarop het sterk vermagerde schaap er uit viel. Hoelang het dier in de buis heeft vast gezeten, is onbekend. De eigenaar had zijn kudde tien dagen eerder van de zeedijk verwijderd, maar had het schaap in kwestie nog niet gemist.

In opdracht van de dijkbeheerder, waterschap Friesland, moet Van den Herik in drie jaar tijd 8,5 kilometer zeedijk aanpakken. Het bedrijf is dit voorjaar begonnen. Van den Herik zet dertig mensen in (onder meer steenzetters en mensen die transport van stenen en klei regelen). In de Wet op de waterkering is voor de Waddenzeedijk een veiligheidsnorm van 1/2000 jaar vastgelegd. Daar voldoet de Terschellinger dijk straks aan.

Reageer op dit artikel