nieuws

Risicoanalyse in de maak voor legionella

bouwbreed Premium

utrecht – Novem werkt aan een risico-analysemodel in verband met de verspreiding van legionellabacterien via leidingwaterinstallaties. Met dit model wil Novem marktpartijen duidelijk maken welke beheersmaatregelen in welke situaties nodig zijn om de kans op besmetting te elimineren.

De opdrachtgever, het ministerie van VROM, wil nog voor het eind van het jaar een wettelijke regeling tot stand brengen, die eigenaren van collectieve installaties verplicht de risico’s van aangroei van legionellabacterien te analyseren.

Eerder heeft Novem ter voorbereiding van het risico-analysemodel door TNO een literatuurstudie laten uitvoeren naar het groei- en afsterfgedrag van legionellabacterien in leidingwaterinstallaties. Uit deze studie is gebleken, dat het risico van aangroei van legionella wordt bepaald door de temperatuur, de verblijftijd op die temperatuur, de materiaaltoepassingen en de aanwezigheid van voedingsstoffen.

Volgens Novem hebben diverse brancheorganisaties toegezegd mee te werken aan maatregelen in de sfeer van keurmerken en beoordelingsrichtlijnen.

Reageer op dit artikel