nieuws

Rijkswaterstaat staakt proef met flexibele wegmarkering

bouwbreed Premium

PAPENDRECHT – De proef met flexibele wegmarkering op de A15 bij Papendrecht is gestaakt. Tijdens een controle door Rijkswaterstaat afgelopen zaterdag bleken er scheuren in de lichtelementen van de markering te zitten. Om te voorkomen dat dit gevaar voor het verkeer oplevert, heeft Rijkswaterstaat het stukje van enkele honderden meters afgezet.

De proef met de flexibele markering ging in juli van start. Met speciale lichtelementen wordt een ononderbroken streep in het wegdek gevormd, die in drukke tijden in een onderbroken streep kan worden veranderd. Zo verandert de vluchtstrook in een extra rijstrook.

Enkele weken na het begin van de proef bleek al dat er haarscheurtjes in de lichtelementen ontstonden. Volgens B. Staat van Rijkswaterstaat zijn de scheurtjes mogelijk veroorzaakt door automobilisten die opzettelijk over de lichtelementen reden, omdat dat een zoemend geluid maakt. Volgens Staat valt er nog niets te zeggen over de kosten van de kapotte wegmarkering. Ook is nog onduidelijk wie ervoor aansprakelijk is. Rijkswaterstaat overlegt nog met de aannemer en de gemeente Papendrecht over maatregelen.

Driebaans

Staat wil op dit moment niets uitsluiten. “Het kan zijn dat we de proef hier voortzetten nadat de lichtelementen zijn gerepareerd. Waarschijnlijker is dat Rijkswaterstaat de proef elders uitvoert met ander materiaal, omdat de proef bij Papendrecht voldoende gegevens heeft opgeleverd. Bij Papendrecht ging het over twee lijnen aan de rechterkant van de weg. We willen nu graag een proef doen waarbij van een tweebaans snelweg in drukke tijden een driebaans kan worden gemaakt, met behoud van de vluchtstrook.”

Rijkswaterstaat neemt een beslissing als de proef bij Papendrecht begin 2000 is geevalueerd. (ANP)

Reageer op dit artikel