nieuws

Rijksmuseum wil weer paleiselijke grandeur Door ingrijpende verbouwing moet oorspronkelijke structuur terugkeren

bouwbreed

amsterdam – Het Rijksmuseum begint eind 2003 aan een ingrijpende verbouwing. De paleisachtige grandeur van het oorspronkelijke museumgebouw wordt hersteld. Bovendien moet het museum beter worden toegerust voor de jaarlijkse stroom van 1,5 miljoen bezoekers.

Het Rijksmuseum raamt de kosten van de verbouwing op enige honderden miljoenen guldens. Het kabinet heeft vorige week daarvoor de eerste honderd miljoen gulden beschikbaar gesteld. Het departement van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen zal ook nog extra geld beschikbaar stellen.

Volgens een woordvoerder van het museum is het gebouw in technisch opzicht sterk verouderd. Alleen al om redenen van conservering, beveiliging en brandveiligheid kunnen ingrijpende maatregelen geen uitstel dulden.

Versukkeling

Verder is volgens het museum het ontwerp van architect P. J.H. Cuypers ernstig in versukkeling geraakt. In de jaren vijftig en zestig is de paleisachtige grandeur van weleer verdwenen. Met een ingrijpende verbouwing moet de helderheid van de oorspronkelijke structuur terugkeren. De twee verdiepingen van het hoofdgebouw krijgen daarbij vrijwel geheel een tentoonstellingsfunctie. Het souterrain zal plaats bieden aan een winkel, een auditorium en een restaurant.

De buitenzijde van het gebouw blijft onaangetast, zo benadrukt de museumwoordvoerder. Uitbreiding vindt plaats onder de grond, als het gaat om depots. Bij de herinrichting van het Museumplein is al de ruwbouw van het een nieuw depot gerealiseerd.

Bovendien zal een groot aantal werkplaatsen, ateliers en kantoren uit het museumgebouw verdwijnen en verhuizen naar het te verbouwen Veiligheidsinstituut en nog te verwerven kantoorgebouwen in de omgeving.

Presentatie

Herinrichting van het hoofdgebouw gaat gepaard met vernieuwing van de presentatie. In ‘Het Nieuwe Rijksmuseum’ worden de collecties op het terrein van schilder- en beeldhouwkunst, kunstnijverheid en Nederlandse geschiedenis in samenhang met elkaar getoond.

De huidige Zuidvleugel zal in de toekomst alleen worden gebruikt voor aparte tentoonstellingen. Daar zullen tijdens de verbouwing tot 2005 ook de topstukken te zien zijn. Het hoofdgebouw gaat vanaf eind 2003 geruime tijd dicht voor het publiek.

De aanpak van het museumgebouw is een verantwoordelijkheid van de Rijksgebouwendienst. De verbouwing wordt Europees aanbesteed. Over de keuze van de architect bestaat nog geen duidelijkheid.

Architect ir. Ruijssenaars trok zich onlangs wegens meningsverschillen met de directie van het Rijksmuseum terug uit het project. “Wij wilden liever een ander. Wie het wordt is echter een zaak van de Rijksgebouwendienst”, aldus de museumwoordvoerder.

Het Rijksmuseum aan het vernieuwde Museumplein. Foto: ANP

Reageer op dit artikel