nieuws

Plan kabeltram Nijmegen valt goed bij marktpartijen

bouwbreed

nijmegen – Projectontwikkelaars en bouwondernemingen hebben grote belangstelling voor het prestigieuze kabeltramproject van de gemeente Nijmegen. “In beginsel willen alle partijen ermee aan de slag”, concludeert het college op basis van informele gesprekken met marktpartijen.

De tram moet het stadscentrum met de andere kant van de Waal verbinden. Daar wordt in de komende tien jaar een nieuw stadsdeel ontwikkeld met elfduizend woningen. Het huidige plan van de gemeente voorziet in vijf stations op de drie kilometer lange route.

Vooral naar de bijkomende stationsgebouwen hebben marktpartijen wel oren, bijvoorbeeld om er kantoren of winkelruimte te realiseren. Geconsulteerde projectontwikkelaars hebben de gemeente geadviseerd te kiezen voor het beste en niet voor het voordeligste kabelsysteem. Zij denken dat het project alleen haalbaar is als het grootschalig wordt aangepakt.

Voor de techniek – kabels, cabines en installaties – is inmiddels al een Europese aanbestedingsprocedure doorlopen. Het college hoopt binnenkort een voorovereenkomst te sluiten. De combinatie van marktpartijen die uiteindelijk samen met de gemeente het project gaat uitvoeren, zal gebonden zijn aan de techniekleverancier.

Als de gemeenteraad in januari akkoord gaat met de plannen, kan de selectie van de marktpartijen beginnen. Door tijdrovende bestemmingsplan- en bezwaarprocedures zal bij de geplande ingebruikname in 2004 naar verwachting overigens wel drie jaar opgeteld moeten worden.

Reageer op dit artikel