nieuws

Plaatmateriaal van waddenschelpen ‘goed alternatief voor marmer’

bouwbreed Premium

zoutkamp – In het Groningse Zoutkamp gaat begin 2000 een fabriek open die van waddenschelpen plaatmateriaal voor de bouw maakt. Het idee is van de Friese uitvinder Pieter de Bruin. De investering bedraagt ruim een miljoen gulden.

“Het plaatmateriaal is uitermate geschikt voor gevelbekleding en bekleding van zwembadwanden”, zegt J. Roosma, directeur van de nieuwe onderneming. De afmeting van de platen is nog niet exact bekend, wel dat ze meerdere meters lang en breed worden. “We zijn nog druk bezig met het uitrekenen van de precieze wapening die in de platen moet.” De directeur noemt het ‘milieuvriendelijke’ product een alternatief voor marmer en graniet.

Voor de productie van het nieuwe bouwmateriaal is veel ruimte nodig, aldus Roosma. De waddenschelp wordt eerst vermalen tot grit en vervolgens vermengd met zeezand, waarna een bindmiddel wordt toegevoegd. Deze waddenmortel wordt in een model getrild, waarin het vier dagen hardt. Na het verwijderen van de mal volgt nog een hardingsproces van enkele weken. Tenslotte wordt het materiaal gepolijst. Ondanks het relatief lange productieproces is de waddenschelpplaat goedkoper dan bewerkt natuursteen.

Behalve de toepassingen voor de bouw zien de initiatiefnemers ook grote mogelijkheden in aanrecht- en tafelbladen en straat- en parkmeubilair.

Ook liggen er grote kansen in het buitenland, met name Duitsland en Denemarken, verwachten de initiatiefnemers. Er wordt al gewerkt aan een verkoopkantoor in die landen.

Naast De Bruin doet ook de oud- directeur M. van der Ploeg van visverwerker Heiploeg aan het project mee. Hij stelt onder meer de oude visfabriek in het voormalige vissersdorp en een schelpenzuiger beschikbaar. Tevens is Van der Ploeg een van de grotere financiers van het project, dat in eerste instantie werk moeten bieden aan vijf personen.

Reageer op dit artikel