nieuws

OV-stad snel met ontsluiting Vinex-locatie Alles draait in Purmerend om Weidevenne

bouwbreed Premium

De bewoners op de Leidsche Rijn in Utrecht zijn er nog altijd van verstoken, voor de nieuwkomers op Weidevenne in Purmerend is het inmiddels geregeld. “Nog voordat Kwadrant II wordt opgeleverd, ligt er al een buslijn”, vertelt een woordvoerder van de gemeente. De buslijn is maandag in gebruik genomen.

Op het gebied van het openbaar vervoer heeft Purmerend een naam hoog te houden. De woordvoerder: “Het gemeentebestuur wil dat Purmerend zich als OV-stad van de rest onderscheidt. Daarom liggen alle voordeuren in deze gemeente op een afstand van maximaal 500 meter van een bushalte af. Daarom ook hebben we nu al twee treinstations, en komt er straks in Weidevenne nog een derde bij.”

De nieuwe OV-verbinding loopt sinds 1 november via Kwadrant II, een van de deellocaties van Weidevenne. En Weidevenne is de bouwlocatie waar het in Purmerend allemaal omdraait. Dat is de bouwlocatie die de stad onder de rook van Amsterdam pas echt op de landkaart zal zetten. Want op dit moment zullen maar weinigen bij het horen van de naam Purmerend zich realiseren dat het hier gaat om een gemeente die inmiddels de grens van 70.000 inwoners heeft gepasseerd, en die verwacht in 2005 de 80.000ste inwoner te kunnen verwelkomen.

Het is allemaal te danken aan Vinex. Eind 1996 begon die operatie in Purmerend met de bouw van Kwadrant III aan de westkant van het Noord-Hollands Kanaal. Daar wonen nu 3700 mensen, verdeeld over 1500 woningen. In 2007 zal de locatie plaats bieden aan 6400 woningen, en is het aantal inwoners met nog eens 10.000 gestegen.

Weidevenne is met de rest van Purmerend verbonden via een driedelige brug, die is gebouwd naar een ontwerp van het architectenbureau van Ben van Berkel. Aan de andere kant wordt de nieuwbouwwijk begrensd door een natuurgebied: de ecologische zone. Ook hier naartoe wordt een brug gebouwd. Op die manier kunnen de bewoners straks per fiets de omliggende recreatiegebieden bereiken.

Ondertussen heeft Purmerend niet te klagen over aandacht van de op Amsterdam georienteerde forenzen. Begin oktober werd voor de zesde keer een woonmanifestatie gehouden in het stadhuis. Dit keer ging het om de verkoop van 242 woningen. Er werden 5500 aspirant-kopers voor uitgenodigd…

Reageer op dit artikel