nieuws

Op Groningse bouwbeurs wordt de potentiele klant vast opgewarmd

bouwbreed Premium

groningen – ‘Nieuwbouw Groningen ’99’, heette de beurs in de Martinihal in Groningen. Geinteresseerden in nieuwbouw/verbouw in de gemeente Groningen ontmoetten er de afgelopen dagen professionele aanbieders. In totaal waren 22 exposanten present. Duizenden bezoekers bezochten het tweedaagse evenement. Een sfeerimpressie.

In de informatiestand over de nieuw te bouwen wijk Gravenburg (gepland op een steenworp afstand van Hoogkerk) krijgt Jan Eimers tekst en uitleg van een ambtenaar van de gemeente Groningen. “Met mijn vrouw en dochtertje woon ik nu in een bovenwoning in het centrum van de stad”, zegt hij. “Eigenlijk is het ons daar veel te krap, mede met het oog verdere gezinsuitbreiding. We zijn daarom al enige tijd op zoek naar een vrijstaande woning in een buitenwijk. Maar dat heeft tot nog toe geen resultaat opgeleverd. Zelf een huis laten bouwen blijkt toch voordeliger. Een huis in de nieuwe wijk Gravenburg lijkt ons wel wat. Vandaar dat ik hier op de beurs ben voor nadere informatie.

In Gravenburg komen circa 35 kavels voor zowel twee-onder-een-kap- als vrijstaande woningen. De prijs zal tussen de 200 en 240 gulden per vierkante meter exclusief btw liggen. Dat moeten we kunnen opbrengen”‘, zegt Eimers en met een lach op zijn gezicht.

Informatie

Informatie over de nieuwbouwplannen, kaveluitgifte en aanverwante onderwerpen in de stad geeft ook de gemeentelijke dienst ruimtelijke ordening. Meer gedetailleerde informatie over huizen kon wordt aangetroffen bij verschillende makelaars.

Verder kan kennis worden gemaakt met aannemers, architectenbureaus, een woningcorporatie en bedrijven die zich richten op onderhoud, verbouw, renovatie, isolatie en aard- en nagelvaste inrichting van huizen.

Bouwbedrijf Kooi uit Appingedam is er bijvoorbeeld. “Deelname aan een beurs als deze levert ons niet meteen opdrachten op. Maar het gebeurt wel dat mensen hier informatie inwinnen en na verloop van tijd contact met ons opnemen met de vraag of we voor hen kunnen bouwen. Dat we standhouder op een bouwbeurs zijn, heeft indirect dus weldegelijk effect”‘, stelt verkoper F.T. van der Velde van bouwbedrijf Kooi.

“We nemen in principe deel aan bijna alle bouwbeurzen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe”, zegt hij. Dat zijn er gemiddeld zo’n zes a zeven per jaar. Een bouwbeurs zoals die in Zuidlaren laten we elk jaar schieten, omdat die hoofdzakelijk op de consument is gericht. Wij hebben alleen wat te zoeken op beurzen waar particuliere gronduitgifte aan de orde is.”

Volgens Van der Velde is bouwbedrijf Kooi zich de laatste jaren steeds meer over de provinciegrenzen gaan bewegen. “Aangezien er in onze eigen regio momenteel niet zoveel grond wordt uitgegeven, richten we het vizier nu meer op andere regio’s in het Noorden.”

Huisontwerpen

Een van de meest opvallende standhouders is het Groningse architectenbureau Archiview, dat nogal afwijkende huisontwerpen presenteert. “Je vindt het niets of je vindt onze stijl mooi, een tussenweg is er niet”, meent directeur Jack van der Palen. “Diverse mensen op de beurs zie je ongeinteresseerd onze stand voorbij lopen, anderen blijven enthousiast staan.”

Laagdrempelig

“Dit is de enige beurs in het jaar waarop wij ons presenteren om onze eigen architectuur te promoten”, zegt Van der Palen. “De meeste opdrachten heeft ons bedrijf hier in de stad en het gebied eromheen. We hebben ook een architectenwinkel in de stad. Door het laagdrempelige karakter van zo’n zaak lopen mensen gemakkelijker binnen voor informatie of advies dan bij een architectenbureau. Een stand op deze beurs heeft eveneens een laagdrempelig karakter en werpt zo ook zijn vruchten af.”

De beurs ‘Groningen ’99’ brengt de woonconsument in contact met professionele aanbieders.

Foto: Persbureau Noordoost/Peter Wouda

Reageer op dit artikel