nieuws

Ook OESO voorziet tragere groei economie in Nederland

bouwbreed Premium

parijs – Aan de robuuste groei van de Nederlandse economie komt volgend jaar een eind. Dat komt voornamelijk doordat consumenten minder besteden dan in de afgelopen twee jaar.

Dit schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in haar halfjaarlijkse rapport van de Economic Outlook.

De groei zal in 2000 en 2001 op ongeveer 2,75 procent liggen, na een expansie van circa 3 procent dit jaar en bijna 4 procent in het afgelopen jaar. Met dat percentage zit de OESO hoger dan het kabinet, dat 2,5 procent groei verwacht, en het Internationale Monetaire fonds dat op 2,6 procent zit.

Juist de forse winsten op de effectenbeurs en de fikse prijsstijgingen van woningen hebben volgens de OESO de afgelopen twee jaar de uitgaven van Nederlanders omhoog gestuwd. Maar dat effect zal verminderen. Naar verwachting zal de gestaag klimmende rente de huizenmarkt tot rust brengen. Een echt gevaar voor oververhitting van de economie bestaat niet.

Aan de slag

De spanningen op de arbeidsmarkt houden nog wel even aan. Dat zou de lonen kunnen opdrijven. Ook blijft de inflatie betrekkelijk hoog, zo schrijven de rekenmeesters van de OESO in Parijs. Die wakkert aan van 2,1 procent dit jaar tot 2,4 procent volgend jaar. De regering moet op tal van terreinen de economie structureel hervormen, schrijft de OESO.

Reageer op dit artikel