nieuws

‘Ook jongere kan in techniek snel succes boeken’ ‘Ing. van het Jaar 1999’ Arjan Bakker is een ‘man van de praktijk’

bouwbreed Premium

den haag – Als een voetbaltrainer die zijn ploeg coacht. Maar dan wel een heel grote ploeg. Zo heeft Arjan Bakker uit Sassenheim zich afgelopen zomer meermalen gevoeld, toen hij bij Barendrecht in een recordtijd van drie weken een doorgang onder de A29 moest realiseren. Als coordinator van dit naar eigen zeggen zware project stond hij op een zeker moment 180 verschillende werkzaamheden in goede banen te leiden.

Maar het is de 31-jarige hts-ingenieur weg- en waterbouwkunde gelukt en het huzarenstukje bij Barendrecht was een van drie wapenfeiten die de geboren en getogen Noordwijkerhouter de titel ‘Ing. van het Jaar 1999’ opleverden. De Nederlandse ingenieursvereniging Niria houdt deze verkiezing sinds 1993. Bakker is de jongste ing. tot nu toe die de titel in de wacht heeft gesleept.

De onderdoorgang van de A29 was voor Bakker een regelrechte uitdaging. Het tunneltje verbindt Barendrecht met de Vinex-wijk Carnisselande en is primair bedoeld voor langzaam verkeer en het openbaar vervoer.

“Wat we daar met het hele team hebben gedaan, grenst bijna aan het onmogelijke”, zegt hij met nauwelijks verholen trots. “Na een voorbereidingstijd van vijf maanden moest het werk in drie weken klaar zijn, terwijl er normaal zes tot acht maanden voor staan.”

Overlast

Het grote probleem was, dat dit jaar het werk aan de Heinenoordtunnel op het traject al voor veel verkeersoverlast zorgde. Voor de onderdoorgang moest een stuk van het wegdek van de A29 er uit, wat tot nog meer stremmingen zou leiden. Besloten is toen de doorsteek in de rustige bouwvak te maken.

Niet alleen de steun vanuit het bedrijf heeft het project overigens tot een succes gemaakt, ook Bakkers vriendin speelde nog een aardige rol in het geheel. Op een moment, laat op de avond, dat Bakker naar Barendrecht moest, gaf zij spontaan aan wel eens mee te willen. En zo liep de jonge projectcoordinator van NBM West BV in Den Haag, in de vroege nachtelijke uren, met een vrouw aan zijn zijde op de bouwlocatie. Ze trouwen nog dit jaar.

Een onderdeel van de onderdoorgang bij Barendrecht leverde Bakkers ‘baas’ H. Korpershoek een tweede eervolle vermelding voor de kandidaatstelling van zijn jeugdige werknemer op. De keerwanden voor een geluidswal, die moest worden doorsneden, zijn namelijk uitgevoerd met zogeheten Allan Block-stapelelementen. Daarvan heeft Bakker de mallen speciaal uit Amerika gehaald om ze hier te kunnen laten maken. Ze zijn namelijk niet eerder in West-Europa toegepast.

MBI Beton vervaardigt de blokken in licentie. De holle blokken haken achter elkaar en worden, gevuld met split, twaalf meter hoog gestapeld. Matten van geogrid tussen de lagen grond dienen als wapening.

Uniek

Aan de gemeente Barendrecht wil Bakker graag een pluim uitdelen voor het feit dat het werk op Design en Construct-basis tot stand komt. “Dat is vrij uniek voor een door een gemeente gegund civieltechnisch werk. Op een snelle manier boeken we zo goede resultaten, omdat Barendrecht met een persoon te maken heeft. Het was hier vanwege de snelheid waarmee alles moest gebeuren uit nood geboren, maar we gaan straks met z’n allen juichend over de eindstreep.” Bakker mikt erop dat de onderdoorgang in het voorjaar klaar is, hoewel de oplevering aanvankelijk voor 2001 stond gepland.

Een derde vermelding waarmee Bakker uiteindelijk wist te scoren is een nieuwe ontwikkeling op het gebied van het consolideren van slappe grond. Op het nieuwe systeem, dat een uitvloeisel is van bestaande technieken, is octrooi aangevraagd.

Een aangepast pompsysteem, in combinatie met toepassing van zandwanden en -palen, stelt de bouwer in staat om grond tot op grotere diepte, namelijk tot twaalf meter, te consolideren. Huidige technieken gaan volgens Bakker niet verder dan 7.50 meter. De techniek is in eerste instantie ontwikkeld voor toepassing bij de aanleg van de hogesnelheidslijn en de Betuweroute.

Vernieuwer

Ing. Arjan Bakker is een vernieuwer. Het is naar zijn mening dan ook een optelsom van zaken die hem de titel ‘Ing. van het Jaar’ heeft bezorgd. Hij is in ieder geval ‘zo trots als een aap’. Temeer daar hij nog maar 31 is en eigenlijk net komt kijken. “Het is een groot compliment.” De nieuwe ‘Ing. van het Jaar’ vindt het leuk dat hij op deze manier aan jongeren kan laten zien dat techniek een mooi vak is, waarin je “ook snel successen kunt boeken”.

Bakker noemt zichzelf een man van de praktijk. Hij heeft niet voor niets bewust eerst de lts doorlopen, om daarna pas door te stromen naar mts en hts om de broodnodige theoretische kennis onder de knie te krijgen. En eenmaal werkzaam in de praktijk mag hij er ook graag ‘een stukje gevoel’ ingooien. Een enigszins excentrieke vormgeving spreekt hem wel aan. “Je bent toch bezig met de inrichting van Nederland.”

Innovaties

Dat hij bij zijn werkgever NBM West niet alleen met plannen en leidinggeven bezig is, maar ook op het vlak van innovaties de ontwikkelingen volgt, noemt hij vanzelfsprekend. “Ik ben niet de Willie Wortel van het bedrijf, maar als je je beperkt tot wat je nu weet en wat er nu is, dan besta je misschien over tien jaar niet meer.” Wat dat betreft voelt hij zich thuis bij NBM West, waar naar zijn mening het personeel alle kans krijgt opleidingen te volgen en heel snel door te groeien.

Er is eigenlijk maar een ding in zijn vak waarmee hij niet zo blij is. Dat is het slechte imago van de aannemer. Arjan Bakker: “Dat negatieve imago is volkomen misplaatst. Als ik met een opdrachtgever aan tafel zit, moet er honderd procent vertrouwen zijn. Je moet samenwerken. Voor mij is het in ieder geval nooit ‘de tegenpartij'”.

Reageer op dit artikel