nieuws

NVOB-Limburg komt met ‘benchmark’

bouwbreed Premium

roermond – De afdeling Limburg van het NVOB is met een groep van twintig kleinere bouwbedrijven bezig met een bedrijfsvergelijkend onderzoek. Het resultaat van deze benchmark is naar verwachting in januari gereed.

Tijdens de jaarvergadering van de afdeling zei voorzitter Fons Kremers blij te zijn dat dit soort onderzoek nu voor kleinere bedrijven wordt opgezet. Bij grote multinationals is het schering en inslag dat die zich vergelijken met ‘conculega’s’, maar kleinere bedrijven hebben weinig aan de resultaten van dat soort onderzoeken. Daarom is bewust gekozen voor twintig bedrijven met een omzet van maximaal 20 miljoen gulden. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen.

Kremers verwacht dat benchmarking een forse bijdrage kan leveren aan de verdere verbetering van de bedrijfsvoering in het midden- en kleinbedrijf. Bij het vergelijkend onderzoek wordt gekeken naar personeel, inkoop, bedrijfsvoering en dergelijke. Door vergelijking met soortgelijke bedrijven is het mogelijk om elk voor zich te zien waar de bedrijfsvoering verbeterd kan worden of waar faalkosten verminderd kunnen worden. “Als dit experiment succesvol blijkt, zullen volgend jaar waarschijnlijk nog vele NVOB-bedrijven aan een dergelijk onderzoek gaan meewerken”, verwacht Kremers.

Vestigingswet

Minder tevreden was de afdelingsvoorzitter over minister Jorritsma en haar plannen de Vestigingswet om zeep te helpen. “Dit betekent dat ook lieden die het minder nauw nemen met wettelijke regels, arbeidsomstandigheden en veiligheid kunnen beginnen als aannemer. Omdat zij het minder nauw nemen, kunnen zij ongetwijfeld goedkoper werken. De prijs wordt betaald door de bonafide aannemer die ervoor zorgt dat hij aan de wildgroei van regels voldoet, die kwaliteit biedt, die nazorg en garantie op zijn bouwwerken geeft.”

Dat Jorritsma roept dat de tucht van de markt dergelijke malafide ondernemers wel zal afstraffen, maakt op Kremers geen indruk. “De vraag is hoeveel gedupeerden en verongelukten er moeten zijn voordat dit duidelijk wordt. Voor zover dat nog mogelijk is, zullen de gezamenlijke ondernemersverenigingen alles in het werk stellen om dit onheil alsnog af te wenden”, aldus Kremers. Daarbij kan hij zich overigens gesteund weten door de werknemersverenigingen. Ook die vrezen de grootste ongelukken als beunhazen zich gaan bezighouden met bouwtechnische werken. Veiligheid van de werknemers en arbeidsomstandigheden zijn zaken die bij dat soort beunbedrijven op de laatste plaats komen.

Reageer op dit artikel