nieuws

Noord-Holland wil landelijk slibplatform

bouwbreed Premium

haarlem – Gedeputeerde Staten van Noord-Holland willen samen met het ministerie van Verkeer en Waterstaat een landelijk platform voor baggerslib oprichten. Dit moet een alternatief zoeken voor het geplande slibdepot in het IJmeer.

GS verwacht dat de Tweede Kamer vandaag een motie tegen dat depot aanneemt. Het is de bedoeling dat Rijkswaterstaat, waterschappen en milieubeweging in het platform zitting nemen. De laatste strijdt al jaren tegen de stort van 20 tot 30 miljoen kubieke meter ernstig vervuilde bagger in het meer. Ook de Tweede Kamer verwacht schade aan het milieu.

Een groot deel van het slib bevindt zich in rijksvaarwegen, waaronder het Noordzeekanaal. De provincie wilde het aanvankelijk storten in een uitdieping van bijna anderhalve kilometer doorsnede in het IJmeer.

Volgens de provincie zijn er op dit moment geen alternatieven voorhanden. Hergebruik en andere mogelijkheden op het land zijn te duur voor het baggerslib uit de regio’s Utrecht, Noord- en Zuid-Holland.

Het beschikbaar stellen van de slibdepots IJsseloog (in het Ketelmeer) en De Slufter (in Europoort) zou een deeloplossing kunnen zijn. Maar als de Tweede Kamer tegen nieuwe depots stemt, is op termijn alleen hergebruik een oplossing.

Volgens de provincie zou het geld hiervoor van Rijkswaterstaat en de waterschappen moeten komen.

Reageer op dit artikel