nieuws

Netto-aanvangsrendementen op vastgoed gevaarlijk laag

bouwbreed Premium

den haag – De netto-aanvangsrendementen op Nederlands vastgoed vertonen een dalende trend. Dat zou sommige beleggers kunnen afschrikken in Nederlandse vastgoed te investeren.

Dit staat in het rapport ‘European Property Investment’ van onderzoeksbureau Jones Lang Lasalle. Gesignaleerd wordt een neergaande trend in de netto-aanvangsrendementen in kantoorprojecten. In Amsterdam en Utrecht liggen die momenteel beneden de 6 procent.

Ook de netto-aanvangsrendementen van industriele projecten rond Schiphol zijn op historische dieptepunten aangeland: tussen de 7 en de 8 procent. Door de schaarste in de retailvastgoedmarkt liggen ook daar de netto-aanvangsrendementen zeer laag.

Bij verder oplopende rendementen op langlopende obligaties, wordt het rendementsvoordeel op vastgoed steeds kleiner. Dat zou sommige beleggers misschien ontmoedigen om te investeren in onroerend goed.

In de eerste helft van 1999 is er voor een kleine vier miljard gulden in Nederlands vastgoed geinvesteerd; 10 procent meer dan in de eerste zes maanden van 1998.

Het aantal transacties in vastgoed is daarentegen met 10 procent gedaald vergeleken met vorig jaar. De gemiddelde omvang van een transactie bedroeg in de eerste helft van dit jaar 13 miljoen gulden.

Het kapitaal in deze transacties kwam vrijwel geheel uit Nederland en uit Duitsland. Duitse beleggingsfondsen waren goed voor investeringen van 1 miljard gulden. Daarnaast werd er voor nog eens 400 miljoen gulden geinvesteerd door Duitse institutionele beleggers.

Reageer op dit artikel