nieuws

Mobiushuis grote winnaar Betonprijs

bouwbreed Premium

Het Mobiushuis in Bussum, ontworpen door architect Ben van Berkel, is de grote winnaar van de Betonprijs. In de andere categorieen wonnen de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, de tweede Stichtse brug en de tweede Heinenoordtunnel een Betonprijs. Daarbij heeft het aspect ‘innovatie’ een doorslaggevende rol gespeeld. Alledrie zijn het projecten, waarin een nieuw betonmengsel is gebruikt. Voor het boren van de tunnel een dichtblok van lagesterktemortel (lsm), voor de tweede Stichtse brug hogesterktebeton (hsb) en voor de uitbreiding van de schouwburg hoogwaardig zelfverdichtend beton. Het lijkt alsof vormgeving het onderspit heeft gedolven. Zelfs het Mobiushuis krijgt de Betonprijs niet in de eerste plaats vanwege de vormgeving, maar vanwege het innovatieve karakter.

“In de jaren vijftig en zestig werd de continuiteit van de ruimte zichtbaar gemaakt door binnen en buiten hetzelfde materiaal te gebruiken. Prive- en openbaar gebied vloeiden ongemerkt in elkaar over. Bij Van Berkel zien we hetzelfde thema: de continuiteit, maar nu vanuit een nieuw motief, ‘de beweging’. De dynamiek van het moderne, snelle leven dringt door tot in de woning, niet langer het rustpunt, de thuisbasis van waaruit we iets ondernemen. De moderne mens leidt een nomadisch bestaan. Hij is voortdurend op reis, letterlijk of via de media. De reis zelf is zijn bestemming. Het vluchtige beeld van de inrit van een tunnel vermengd zich in het voorbijgaan met de volumes in het Mobiushuis”, aldus de toespraak van staatssecretaris Remkes, uitgesproken door J. Huijbregts, plaatsvervangend directeur-generaal van de Rijksgebouwendienst.

De innovatie van het Mobiushuis betreft niet het vloeien van de betonmortel, maar de vloeiende beweging van het 24-uurs bestaan. Deze innovatie maakt het Mobiushuis beroemd. Steeds meer mensen gaan op reis om het te bezoeken. De bewoners, gehinderd door het publiek, sluiten zich af van de buitenwereld. Misschien is de innovatie zo goed gelukt, dat de bewoners straks op reis moeten gaan om nog een prive-moment te vinden.

Reageer op dit artikel