nieuws

Miljoenentekort voor baan Eelde verlengt discussie

bouwbreed Premium

eelde – Hoewel het kabinet komende vrijdag formeel besluit 24 miljoen gulden beschikbaar te stellen voor de veelbesproken baanverlenging van Groningen Airport in Eelde, zit er wat betreft de financiering opnieuw een kink in de kabel.

In het bedrag van 24 miljoen gulden is onvoldoende rekening gehouden met de hoge kosten van onteigening van de grond en de exploitatielasten. De provincie Drenthe zit daardoor met een tekort van tussen de 5 en de 15 miljoen gulden.

De provincie heeft als aandeelhouder van de luchthaven maximaal 630.000 gulden beschikbaar voor de exploitatie en onteigening. Een motie van GroenLinks-statenlid W. Kuiper om minister Netelenbos te vragen of het gereserveerde geld eventueel in alternatieve vormen van vervoer mag worden gestoken, werd woensdag in de provinciale staten weggestemd. Volgens de meerderheid in de staten gaat hiervan tegenover het ministerie van Verkeer en Waterstaat in dit stadium een verkeerd signaal uit.

De discussie rond de baanverlenging op de luchthaven Eelde duurt inmiddels al bijna twintig jaar. Door de nu ontstane situatie rond de financiering kan opnieuw een langdurige touwtrekkerij tussen het ministerie en de provincie ontstaan over de ontbrekende miljoenen. Volgens GroenLinks-statenlid W. Kuiper had zijn motie dat juist moeten voorkomen. “Die 24 miljoen is nou eenmaal gereserveerd. Netelenbos heeft bij enkele gelegenheden al laten doorschemeren dat het geld eventueel ook voor andere vormen van vervoer mag worden aangewend. Mijn motie beoogde daar honderd procent zekerheid over te krijgen.”

Reageer op dit artikel