nieuws

Miljoenen boete voor betonkartel

bouwbreed Premium

bonn – De Duitse mededingingsautoriteit is het grootste kartel uit haar geschiedenis op het spoor. Het zojuist naar Bonn verhuisde Kartellamt verdenkt vijftig ondernemingen quotumafspraken te hebben gemaakt over de levering van beton. Tot op heden zijn 33 bedrijven en personen bestraft met boetes van in totaal 286 miljoen gulden. Het Kartellamt verwacht uiteindelijk minstens een 340 miljoen gulden aan boetes uit te delen.

De ongeoorloofde quotumafspraken werden over meerdere jaren gemaakt in Berlijn, het zuidoosten van Nedersaksen, Saksen-Anhalt en Chemnitz. Van de betrapte ondernemingen waarvan de boete rechtsgeldig geworden is, heeft geen enkele bezwaar aangetekend.

Zwaarst getroffen is Readymix uit Ratingen met een boete van 114 miljoen gulden. Kosters Baustoffwerke uit Teltow, voor de helft in bezit van Bilfinger + Berger, moet bijna dertig miljoen ophoesten.

Andere belangrijke overtreders zijn Heidelberger Zement (26,5 miljoen), Pionier Beton (14 miljoen) en Dyckerhoff (12 miljoen).

Reageer op dit artikel