nieuws

Meer belasting buitenlandse belegger

bouwbreed Premium

den haag – De Nederlandse vastgoedmarkt wordt een stuk minder aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders als staatssecretaris Vermeend het belastingplan voor 2001 in deze vorm handhaaft.

Nu behandelt de fiscus buitenlandse investeerders ten aanzien van vermogenswinsten als particulieren: die vermogenswinsten zijn onbelast. Gevolg is, dat bijvoorbeeld Duitse beleggers zeer succesvol kunnen investeren in Nederlands vastgoed. Zij kunnen immers met lagere netto-aanvangsrendementen genoegen nemen. In het nieuwe belastingstelsel moeten de Nederlandse onroerende zaken steeds een Nederlandse onderneming vormen: op die manier worden de vermogenswinsten voortaan voor vennootschapsbelasting aangeslagen.

Dat deze maatregel verstrekkende gevolgen kan hebben voor de Nederlandse vastgoedmarkt, mag duidelijk worden uit uitspraken van de directeur van het Duitse vastgoedfonds CGI in Vastgoedmarkt. Hij waarschuwt dat het fonds zich genoodzaakt ziet voor nieuwe projecten een belastinglatentie op te nemen op de balans. Daardoor komen de rendementen van bepaalde projecten onder druk te staan. CGI is van plan volgend jaar tussen de 500 en de 800 miljoen gulden in Nederlandse onroerend goed te investeren.

Reageer op dit artikel