nieuws

Machineproducent Mitsubishi krimpt in

bouwbreed Premium

tokio – Het Japanse machinebouwconcern Mitsubishi Heavy Industries heeft maandag een ingrijpende reorganisatie aangekondigd die de komende vier jaar 7000 van de 71.000 banen gaat kosten. De afgelopen weken besloten andere grote ondernemingen in Japan al duizenden arbeidsplaatsen te schrappen.

Mitsubishi leed in de eerste helft van het op 1 april begonnen boekjaar voor het eerst in zijn bestaan verlies. Er was een negatief resultaat van 21,8 miljard yen (435 miljoen gulden) op een omzet van 916,4 miljard yen (18,3 miljard gulden). Dezelfde periode van het voorgaande jaar leverde nog een nettowinst op van 29,3 miljard yen.

Mitsubishi denkt gedwongen ontslagen te kunnen vermijden. Het reorganisatieplan moet zorgen voor een concentratie op groeisectoren, zoals een nieuwe generatie elektrische centrales en lucht- en ruimtevaart. De divisie scheepsbouw zal zich specialiseren in schepen met hoge toegevoegde waarde om de concurrentiepositie tegenover de Zuid-Koreaanse werven te verbeteren. (krf/anp)

Reageer op dit artikel