nieuws

Luchtververser met hergebruik warmte scoort Kanalflakt pakt vochtprobleem aan

bouwbreed Premium

bouctouche – Vocht sloopt een woning. De schade komt doorgaans pas aan het licht als het te laat is. Hoe meer een woning is geisoleerd, hoe slechter vocht en vervuiling kunnen ontwijken. Fabrikant Kanalflakt uit Bouctouche in de Canada zegt deze problemen afdoende op te lossen met een ventilatorinstallatie, die tevens warmte terugwint. De Canadese overheid raadt systemen die volgens dit principe werken aan voor alle woningtypen.

Luchtverversers met warmteterugwinning oftewel HRV’s moeten volgens de Canadese normen minimaal 7,5 liter schone lucht per minuut per persoon kunnen leveren. Een dergelijk systeem vergt over het geheel genomen nogal wat installatie omdat elke kamer op de aan- en afvoerleidingen moet aansluiten.

Bij een HRV met zogeheten directe leidingen komt de schone lucht via de meest gebruikte kamers in de woning. De afvoer gebeurt vanuit de meest vochtige ruimten. Deze oplossing is het meest geschikt voor woningen met een ‘gewone’ verwarming. In woningen met een heteluchtverwarming kan de HRV aansluiten op de stookinstallatie. Dat spaart in beginsel op het leidingwerk. Het valt evenwel aan te raden extra afvoerbuizen aan te leggen in de natte ruimten.

Evenwicht

HRV’s zijn uitgebalanceerde installaties: de in- en uitgaande luchtstromen moeten met elkaar in evenwicht zijn. Dit betekent dat de respectievelijke leidingen niet teveel in lengte mogen verschillen. Vervuilde filters kunnen net als geblokkeerde in- en uitlaten de balans verstoren. Een systeem dat meer lucht af- dan aanvoert trekt verbrandingsgassen uit de schoorsteen en vervuilde lucht uit de kruipruimten. Een installatie die meer lucht aan- dan afvoert ‘drukt’ vocht in muren, plafonds en dak. Doe-het-zelven is dus sterk af te raden.

Tijdens het stookseizoen brengt de HRV de inkomende lucht op temperatuur met de warmte van de uitgaande lucht. Beide luchtstromen worden afzonderlijk gefilterd. De gebruiker doet er goed aan de filters minstens een keer per jaar te wassen. Tijdens de zomer draait de besturing van het systeem het proces om en geeft de warmte van de inkomende lucht af aan de uitgaande. Een stap verder gaat de ventilator die ook de luchtvochtigheid regelt. In het stookseizoen wint het systeem water terug uit de afvallucht in de zomer keert het proces om.

Specificaties

Kanalflakt levert voor uiteenlopend gebruik bijpassende ventilatiesystemen. Het model AEE-1000 is bedoeld voor de gemiddelde woning en ververst lucht met een capaciteit van 62,5 liter per minuut bij een elektrisch vermogen van 72 Watt.Het systeem regelt verder de luchtvochtigheid. Dit model is vooralsnog alleen leverbaar voor de Canadese netspanning van 120 Volt. Vijf van de zeven modellen ventilatoren met warmteterugwinning volgens de serie KHP zijn tot nog toe ook uitsluitend voor de Canadese netspanning geschikt.

De capaciteit ligt tussen 70 en 500 liter per minuut bij een elektrisch vermogen van 192 tot 420 Watt. Twee modellen met een capaciteit van respectievelijk 1000 en 1500 liter per minuut kunnen de Europese netspanning aan.

De drie modellen uit de serie SE zijn mede bedoeld voor combinatie met heteluchtverwarming. Deze reeks biedt meer mogelijkheden voor afregeling. Ook deze modellen zijn vooralsnog alleen geschikt voor de Canadese netspanning.

Reageer op dit artikel