nieuws

Limburgse boerderijen gewild als woning Kandidaat-kopers op wachtlijst voor wonen in het groen

bouwbreed

klimmen – Limburgse boerderijen waarvan de agrarische functie is vervallen, zijn gewilde woonobjecten voor mensen met een dikke portemonnee. Zij hoeven niet naar Frankrijk te verkassen voor een fraai optrekje in het buitengebied. Ook projectontwikkelaars en aannemingsbedrijven zien brood in de voormalige hofsteden.

Tientallen boerderijen hebben reeds een andere bestemming gekregen. Een gelijk aantal komt in de toekomst ter beschikking. Hoeveel precies, kan Lei Peeters van de afdeling ruimtelijke ordening van de Limburgse Land en Tuinbouwbond te Roermond niet zeggen. “Dat is afhankelijk van de gang van zaken in de veehouderij.”

Agrarier en fruitteler Jean van der Linde uit Eys-Wittem, eigenaar van de Eyserhof, is voorstander van het behoud van boerenhofsteden. “Zij moeten dan wel een nieuwe functie krijgen.” Hij verbouwde een vleugel van zijn boerderij tot een florerend vakantieverhuurcomplex.

Restaureren

Van der Linden is voorzitter van de recent in het leven geroepen Stichting Behoud Limburgse Boerderijen. “Ons streven is markante agrarische gebouwen die liggen in de nabijheid van de woonbebouwing van de dorpen te restaureren en intern te verbouwen tot woonappartementen.”

Het provinciaal bestuur juicht het plan tot behoud van het cultureel erfgoed toe, maar niet de bestemming woonfunctie. “GS voeren een restrictief beleid met betrekking tot bouwen in het buitengebied”, zegt Van der Linden.

Dit ervaren ook de projectontwikkelaars Wanders in Gronsveld en Mertens in Gulpen. Zij zijn gespecialiseerd in de aan- en verkoop van voormalige boerderijen en huizen in het groen. “De provinciale regelgeving is veel strakker dan enkele jaren geleden. Ook in het Belgisch grensgebied”, zegt een medewerker van Wanders.

De vraag naar boerderijen en ‘groene huizen’ in Nederlands en Belgisch Limburg is groot. De woonfunctie blijft na het opheffen van de agrarische bestemming gehandhaafd. Verkoopadvertenties plaatsen de makelaars niet. “We beschikken over een wachtlijst met kandidaten. Die worden telefonisch benaderd bij een nieuwe aanbieding. Meestal is het bij het vijfde telefoontje raak”, zegt projectontwikkelaar Mertens.

Recreatie

Verbouwen van boerderijen tot vakantieappartementen is moeilijk haalbaar. Het provinciaal bestuur weert intensieve recreatie in het Heuvelland. Provinciewoordvoerder Gerard van der Zanden geeft verder aan dat de verantwoordelijkheid voor interne verbouwing tot appartementen ligt bij de betreffende gemeente. “Tenminste als het gebouw geen rijksmonument is. Dan komt er veel meer bij kijken.”

De gemeentebesturen zijn waakzaam en niet scheutig met het afgeven van bouwvergunningen of het wijzigen van bestemmingsplannen voor het verbouwen van agrarische bedrijven. Het toestaan van woonappartementen gaat ten koste van het toegekende contingent. En werken aan een boerderij zonder bouwvergunning mag niet.

De Engelsman Brian Leversey uit Klimmen heeft de spiedende ogen van de gemeente ondervonden. Hij kocht aan de Mareheiweg een boerderij uit 1742, opgetrokken met mergelblokken, met 8000 vierkante meter grond. In zijn ijver begon hij, zonder de benodigde vergunningen, met de restauratie van het monumentale complex. Een tijd lang ging het goed. Toen legde Voerendaal het werk stop.

Oude staat

Het slechtste deel van de voorgevel was toen bijna hersteld. Een grote kier in de gevel is gedicht. De meer dan 250 jaar oude mergelblokken werden uit de muur gehaald, glad geschaafd en herplaatst. Het woongedeelte is heringericht en het dak van de zogenoemde economiegebouwen bijna hersteld. Leversey hoeft, volgens gemeenteambtenaar Trines, het complex niet in de oude staat terug te brengen.

Onderhoud

De Engelsman heeft ervaring met het restaureren van oude boerderijen onder eigen beheer. “Ik werk graag met mergel”, zegt hij. In ‘de Heeg’ in het nabij gelegen Hulsberg restaureerde hij een boerencomplex en verkocht het met dikke winst.

Wat na de restauratie met de boerderij gebeurt, weet hij niet. Hij woont met zijn gezin in het verpauperde complex, waaraan blijkbaar de laatste eeuw geen onderhoud is gepleegd.

De tand des tijds had fors geknaagd aan deze deels gerestaureerde 250 jaar oude boerderij aan de Mareheiweg in Klimmen.

Foto: Frits Widdershoven

Reageer op dit artikel