nieuws

Lekker een dagje weg van school

bouwbreed

schiedam – Mark ziet zichzelf niet direct in de civiele betonbouw werken. “Het is iets te ingewikkeld”, bekent hij. “Ik werk liever aan een kantoor of zo.” Dennis ziet meer iets in woningbouw. Edwin is positiever, hij spreekt van “een optie”.

Het vak betontimmeren is voor veel jeugdige timmerlieden en metselaars in opleiding geen voor de hand liggende keuze. De stichting Samenwerkingsverband Praktijkopleiding Bouwbetonbouw Nederland (SPBN) en de Vereniging Ondernemers Civiele Betonbouw laten hen daarom kennis maken met de praktijk. In zeventien bussen werden vrijdag 750 vierdejaars leerlingen langs projecten in uitvoering geleid; de Beneluxlijn en de Sophiatunnel.

Leerlingen van het Fioretti-college uit Veghel en het Commanderij-college uit Gemert tijgen naar het enige ondergrondse metrostation aan de Parkweg in Schiedam. Bij aankomst van de bouwput moeten vijf jongens, die in de bus zijn achtergebleven, tot actie worden aangespoord. Hoofduitvoerder Peter Schaap van de aannemerscombinatie CBL geeft ter plekke tekst en uitleg. “Hier stort je zelf het beton. Timmerlieden zijn van begin tot het eind bij dit project betrokken. Van de eerste schep die de grond ingaat tot het moment dat de burgemeester het lint doorknipt. Het is elke dag wat anders.” Af en toe ontlokt hij vragen als “al het opgepompte water, waar blijft dat?”

Voor Mark Schellings, leerling timmeren, is de rondleiding in de civiele betonbouw een openbaring. “Op school krijgen we er bijna niet mee te maken. Het is allemaal huizenbouw.” Een klasgenoot die vroegtijdig de bus opzoekt, vindt het “wel leuk”, maar prefereert toch een overdekte werkplaats. “Je werkt altijd in de kou of het is veel te warm”, zegt hij met een misprijzende blik richting bouwput.

Groeien

Toon van Lith, met zes lerende metselaars vanuit Gemert aanwezig, vindt de aarzeling niet vreemd. “Zoiets moet groeien. Het is toch specifiek timmerwerk, hoewel de raakvlakken wel groot zijn.” Hogere verwachtingen heeft Martin Janssen, verbonden aan het Veghelse college. “Van de 55 timmerende jongens zal toch dertig procent voor de betonbouw kiezen.” Dat zou een stap in de goede richting zijn, want de komende vijf jaar bestaat met het oog op grote infrastructurele werken als de HSL en de Betuwelijn, behoefte aan vijf- tot zesduizend betontimmerlieden.

Voor volgend jaar staan wederom twee wervingsacties gepland, waardoor nog eens 1300 vbo’ers aan de civiele betonbouw kunnen ruiken. SPBN-manager A. Fiers: “Als uiteindelijk tien procent van de rondgeleide leerlingen daadwerkelijk in het vak geinteresseerd is, zijn we tevreden.”

Peter Schaap geeft tekst en uitleg in metrostation Parkweg in aanbouw. Foto: Dick Sluijter

Reageer op dit artikel