nieuws

Koch Hightex mag miljoenen claimen van Millennium Dome

bouwbreed Premium

londen – Het Duitse bouwbedrijf Koch Hightex mag van de Britse rechtbank een schadeclaim indienen wegens contractbreuk voor de bouw van het dak van de Millennium Dome in Londen.

Koch kreeg in mei 1997 de opdracht voor het ontwerp, de fabricage en de installatie van het dak, een order van ruim 22 miljoen gulden. De pvc-overkapping werd speciaal gemaakt voor de 2,5 miljard gulden kostende prestigedome (betaald uit het Britse Lottofonds) die het klapstuk moet worden van de Britse millenniumviering.

Enige weken na bevestiging van de order veranderde opdrachtgever Millennium Company, een overheidsinstantie, van mening. Britse milieugroepen hadden protesten aangekondigd tegen het gebruik van pvc en beschuldigden de Labour-regering van het niet nakomen van verkiezingsbeloften ten aanzien van het milieu.

Gekozen werd voor een alternatieve Teflonoverkapping. Het Amerikaanse Birdair kreeg het contract hiervoor ter waarde van 50 miljoen gulden. Koch Hightex mocht de gemaakte kosten in rekening brengen. Toen het Duitse bedrijf echter een schadeclaim van ruim zeven miljoen gulden indiende, weigerde Millennium Company te betalen. In het contract zouden geen expliciete regelingen zijn getroffen voor een dergelijke situatie.

De Britse rechter bepaalde dat Koch Hightex niet in gebreke is geweest en derhalve aanspraak mocht maken op compensatie. De zaak dient over enige maanden voor het Britse Hooggerechtshof.

Reageer op dit artikel