nieuws

Kanaalplaatvloer aan bovenzijde ook voorzien van installatiesleuven

bouwbreed

huissen – Een kanaalplaatvloer met sleuven aan de bovenzijde, daarmee wil VBI Verkoop Maatschappij haar concurrentiepositie versterken ten opzichte van onder andere de breedplaatvloer. Sparingen voor de doorvoer van leidingen en kanalen waren al mogelijk, nu kan de aannemer ook sleuven bestellen.

Voorlopig gaat het om kanaalplaatelementen voor de verdiepingsvloer van eengezinswoningen. De dikte van de platen is twintig centimeter, de lengte maximaal 7,40 meter. Volgend jaar komen er ook elementen met sleuven op bestelling voor de appartementenbouw.

F.F. Jordans, algemeen verkoopleider van VBI Verkoop Maatschappij BV: “Vanaf 1 januari 2000 wordt de voorgeschreven energieprestatiecoefficient van woningen verlaagd van 1,2 naar 1,0. Volgens deskundigen is de meest economische manier om dat te bereiken een combinatie van een iets dikkere isolatie met gebalanceerde ventilatie. Daarvoor zijn luchtkokertjes nodig van maximaal zeven centimeter hoog en zeventien centimeter breed. Die passen in de sleuven aan de bovenzijde van de kanaalplaatvloer.” De ‘leidingvloer’, zoals VBI de vloer met sleuven noemt, is dus een antwoord op vragen uit de markt.

Net als sparingen worden de sleuven direct na het storten van het beton uit de kanaalplaten gezogen. De betreffende elementen hebben een iets dikkere bodem dan ‘gewone’, zodat ze ondanks de verzwakking voldoende sterk en stijf zijn. Sleuven loodrecht op de overspanning zijn mogelijk in de eerste vijftig centimeter van de plaat. Voor sleuven evenwijdig aan de overspanning bestaat geen beperking, ze zijn 140, 240 of 380 millimeter breed.

De ‘leidingvloer’ is inmiddels toegepast in Sleeuwijk en Hoorn. De ervaringen zijn goed, aldus VBI. “Er moeten steeds meer leidingen in vloeren worden opgenomen”, aldus Jordans. “Bovendien mogen badkamers niet meer opgestort worden. De leidingvloer bovenop de kanaalplaten komt daardoor te vervallen. Niet alleen de kokers voor de gebalanceerde ventilatie, maar ook de afvoerleidingen passen in de sleuven.”

Volgens VBI is een installateur tijdens de ruwbouwfase hierdoor overbodig. De kanaalplaatvloer met sleuven vormt een bijdrage aan de efficientie en beheersbaarheid van het bouwproces. Liggen de leidingen en kokers op hun plaats, dan wordt de vloer met een zand/cementlaag afgewerkt.

Toepassing van de kanaalplaatvloer met sleuven van VBI.

Reageer op dit artikel