nieuws

Kamer zet debat HSL vertrouwelijk voort

bouwbreed Premium

den haag – De Tweede Kamer bepaalt volgende week in een vertrouwelijk overleg met minister Netelenbos of de exploitatie van de HSL-Zuid openbaar kan worden aanbesteed. Dat gebeurt op voorstel van PvdA-Kamerlid Van Gijzel.

De meeste fracties zien juridisch nog veel haken en ogen en betwijfelen of de minister op de juiste weg is met haar aankondiging dat ze de markt op gaat, nu de NS volgens haar geen aanvaardbaar bod heeft uitgebracht.

Voor de bouw zijn de ontwikkelingen interessant, omdat de vraag centraal staat of het Netelenbos lukt 1,9 miljard gulden aan private middelen binnen te halen. Op dat bedrag is gerekend bij de financiering van de bouw van de HSL, die eind 2005 in gebruik wordt genomen.

Netelenbos noemde de afgelopen dagen in debatten met de Tweede Kamer het NS-bod ondermaats. Hoewel het vroegere staatsbedrijf, waarvan de minister nog altijd 100 procent aandeelhouder is, 2,8 miljard wil betalen, gaat het volgens de bewindsvrouw in werkelijkheid om aanzienlijk minder geld. De NS zou volgens haar eisen stellen omtrent de aanleg van andere infrastructuur. Als het hele bod wordt ontrafelt, blijft er volgens Netelenbos nog slechts een miljard over voor de HSL. Er zou dus een financieringstekort ontstaan, dat consequenties kan hebben voor andere infrastructurele werken die uit de rijkskas moeten worden betaald.

Pogingen van onder anderen CDA-Kamerlid Reitsma om minister Netelenbos opnieuw te laten onderhandelen met de NS strandden gisteren in de Tweede Kamer. PvdA, VVD en D66 voelden daar niets voor.

Op pagina 2:

Kamer heeft twijfels bij aanbesteding HSL.

Reageer op dit artikel