nieuws

Ir. J.J. Endtz Met het overlijden van ir. J.J. (Jaap) Endtz verliest de bouw een markante figuur

bouwbreed Premium

De voormalige voorzitter van de Raad van Bestuur van HBG doorliep een typische HBG-carriere. Na zijn studie civiele techniek aan de toen nog Technische Hogeschool Delft kwam ir. Endtz in 1957 in dienst bij HBM. Daar doorliep hij verschillende functies tot hij in 1978 als bedrijfsdirecteur van HBM overstapte naar woningbouwer Intervam als directeur. In 1982 werd hij opgenomen in de Raad van Bestuur van HBG, waaraan hij van 1984 tot zijn afscheid in 1992 leiding gaf.

Zijn brede visie maakte dat HBG uitgroeide tot een speler van wereldformaat. Tegelijkertijd bleef Endtz met beide benen op de grond. “Twee dagen na de oplevering van een bouwwerk weet niemand meer wie het bouwde”, constateerde hij eens nuchter.

Zelfs als topman van Neerlands grootste bouwbedrijf behield Endtz contacten met de bouwplaats. Regelmatig was hij op de steigers te vinden. “Je moet zelf weten wat je mensen aan het doen zijn”, verklaarde hij in een afscheidsinterview zijn rechtstreekse betrokkenheid met de bouwplaats.

Vanuit die persoonlijke betrokkenheid zette hij zich sterk in voor veilig en gezond werken. Niet alleen verankerde hij het veiligheidsbewustzijn in de bedrijfscultuur van HBG, hij probeerde het ook bouwbreed gestalte te geven.

Bij zijn afscheid als voorzitter van de Raad van Bestuur stopte Endtz de financiele giften in een fonds waaruit een tweejaarlijkse veiligheidsprijs wordt bekostigd, de Jaap Endtz Veiligheidsprijs.

Op 2 november dit jaar werd de prijs voor de derde keer uitgereikt. Jaap Endtz had daar dolgraag persoonlijk bij willen zijn. Zijn ziekte verhinderde dat. Via een open telefoonverbinding volgde hij de gebeurtenissen echter op de voet.

Het sobere ‘dag Jaap’ van VGBouw-voorzitter Jan Holleman was, zoals vele aanwezigen wisten, veel meer dan een simpele groet. Het drukte de dankbaarheid uit ten opzichte van een man die zich voor en achter de schermen een leven lang ingespannen heeft voor de totale Nederlandse bouw.

Ferry Heijbrock,

Redacteur Cobouw

Reageer op dit artikel