nieuws

IJmuiden geeft Velsen groeimogelijkheden Uitbreiding verandert in inbreiding

bouwbreed Premium

IJmuiden is de grootste van zeven kernen die onder de gemeente Velsen vallen. De gemeente heeft ongeveer 66.000 inwoners, waarvan IJmuiden de helft voor zijn rekening neemt. De deelgemeente heeft een grote waarde voor Velsen, aangezien IJmuiden de groei van de gemeente voor de komende jaren moet verwezenlijken. “De afgelopen tien jaar hebben we ons flink beziggehouden met de ontwikkeling van Velserbroek”, vertelt projectleider Stad en Milieu J. Dekkers van de gemeente. “Er zijn in totaal circa 6000 woningen gebouwd, maar nu is de koek op voor Velsen. We liggen onder de rook van de Hoogovens, ingeklemd door een groot natuurgebied en de zee. Dat is wat de groei van onze stad betreft geen gunstige ligging.”

Aangezien Velsen kan en wil blijven groeien, is nu het punt bereikt dat uitbreiding verandert in inbreiding. IJmuiden is aangewezen als groeipunt voor de gemeente Velsen en heeft daartoe onder andere de speciale Stad en Milieustatus gekregen. “Die status is voor ons ontzettend belangrijk, omdat we door de zware industrie enorm worden beperkt door strenge milieunormen. Nu kan er hier en daar worden geschoven met grenzen. Dat maakt de ontwikkeling van Velsen iets gemakkelijker. “Het is de bedoeling dat de IJmuiden door middel van een fors ontwikkelingsplan met vijf diverse sleutelprojecten de groei gaat opvangen. Belangrijk daarbij is de ontwikkeling van het centrum van IJmuiden. De aantrekkingskracht van het centrum moet worden vergroot. Op die manier trek je meer bewoners en daarmee meer (commerciele) voorzieningen. Een parkeerroutesysteem en meer parkeergelegenheden moeten de druk van het autoverkeer in het centrum doen afnemen. Daarnaast moet het winkelgebied aantrekkelijker worden. In feite is het nu een lange straat waar auto’s door rijden. Dat kan zeker anders.”

Naast wonen en winkelen ziet de gemeente Velsen een belangrijke rol voor de ontwikkeling van groengebieden in IJmuiden. Ook de versterking van het havengebied staat op het programma. “Er is weinig plaats voor bedrijvigheid in IJmuiden. We moeten het daarom ook hebben van de versteviging van de huidige industriele locaties. Maar al met al staat er in IJmuiden veel te gebeuren binnen nu en tien jaar”, aldus Dekkers.

Dennis de Vogt

Reageer op dit artikel