nieuws

Hypotheekleningen Belgie fors duurder

bouwbreed

brussel – De belangrijkste banken op de markt voor hypotheekleningen in Belgie hebben donderdag hun rente naar gelang de door de klant gekozen formule (10 jaar vaste rente en nadien 5-jaarlijkse herziening of 20 jaar vaste rente) aanzienlijk opgetrokken.

Voor eerstgenoemde formule trok Fortis Bank (Generale Bank en ASLK Bank), de marktleider in Belgie voor bouwleningen, de rente op van 6,35 naar 6,90 procent. Bij de KBC Bank en het Gemeentekrediet gaat de rente in deze categorie omhoog naar 6,75 procent. Bij de formule ’20 jaar vast’ gaat de hypotheekrente bij Fortis Bank van 6,85 naar 7,40 procent en bij KBC Bank en het Gemeentekrediet van 6,65 naar 7,10 procent.

De forse renteverhoging is volgens genoemde banken te wijten aan de aanzienlijke verhoging van de lange-termijnrente van de afgelopen weken.

De Belgische grootbanken Fortis, KBC, BBL, Bacob en Gemeentekrediet hebben overigens dit jaar niet slecht geboerd op de markt voor hypotheekleningen. In de eerste acht maanden van dit jaar verstrekten ze voor een bedrag van 20,7 miljard gulden bouwleningen en dat is 8,4 miljard gulden meer dan in 1998.

Reageer op dit artikel