nieuws

Holzmann sleurt ook Hochtief mee

bouwbreed Premium

frankfurt – Hochtief hoort zeker niet bij de winnaars als concurrent Philipp Holzmann failliet gaat. Volgens woordvoerder Werner Baier van het Essener bouwconcern wordt op tal van bouwplaatsen nauw met de Frankfurters in samengewerkt.

Waar de opdracht is ondergebracht in de vorm van een Arbeitsgemeinschaft, daar draaien bij uitval de overige bedrijven voor het te verrichten werk op. Baier sloot in een uitzending van de Hessische Rundfunk uit dat klanten van Hochtief nadeel zullen ondervinden van de turbulentie bij Philipp Holzmann. Hij herhaalde dat Hochtief geen belangstelling heeft Holzman over te nemen.

Verschillend

De bemoeienis van de politiek met de Frankfurter bouwreus wordt in Duitsland heel verschillend beoordeeld. Vakbond IG Bau trommelde gisteren haar leden op naar Frankfurt te komen. Zo hoopt de organisatie de actie van kanselier Schroder kracht bij te zetten, de banken te bewegen Holzmann alsnog te redden. Volgens Schroder moeten de banken een menselijker gezicht tonen en een grotere maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.

De bonden van de Duitse Industrie (BDI), jonge ondernemers en belastingbetalers daarentegen vinden dat politiek Duitsland met de vingers van Holzmann moeten afblijven. Ook de liberale partij FDP waarschuwt het in nood geraakte concern niet over de rug van de belastingbetalers een blanco cheque toe te stoppen.

De Duitse Architectenkamer voorspelt een lawine van faillissementen als bouwreus Philipp Holzmann omvalt. Volgens directeur Munzer is lering te trekken dat groot niet altijd succesvol of rendabel is. Bovendien blijkt maar weer dat de beproefde driehoek van bouwheer, architect en ondernemer niet onder druk moet worden gezet door bijzondere interesses die voortkomen uit verpachting, speculatie met onroerend goed en projectontwikkeling.

De architecten zijn hoogst verbaasd dat zwarte cijfers – los van het tekort van 2,7 miljard – plotseling veranderen in zevenhonderd miljoen verlies en zetten vraagtekens bij het functioneren van de raad van commissarissen. “De openbare en private bouwheren moeten hun projecten meer bij kleine en middelgrote bedrijven onderbrengen. Het risico en de kosten zijn dan geringer”, aldus Munzer.

Op pagina 5:

Holzmann bungelt aan touwtjes van Ottmar, Carl en Heinrich.

Reageer op dit artikel