nieuws

Holzmann-dochters zijn optimistisch

bouwbreed Premium

amsterdam – De Nederlandse dochters van het noodlijdende Philipp Holzmann – Hillen en Roosen en Dubbers Malden – zijn optimistisch over de toekomst. Dit ondanks de problemen van de Duitse moeder.

Beide Nederlandse bedrijven, die overigens samenwerken binnen de holding Philipp Holzmann Nederland, zeggen dat de eigen orderportefeuilles een gezond beeld vertonen. Voor dit jaar verwachten beide bedrijven wederom winst te maken. Hillen en Roosen draaide vorig jaar een omzet van 175 miljoen en behaalde 3 miljoen winst. De omzet was lager en de winst hoger dan in 1997. Dubbers Malden behaalde in 1998 een winst van 1 miljoen bij een omzet van 75 miljoen.

Zelfs als Philipp Holzmann omvalt, verwachten de Nederlandse dochters dat er geen gevaar is voor de werkgelegenheid en de continuiteit van hun ondernemingen. Zo verwacht betonbouwer Dubbers-Malden te kunnen profiteren van de grote infrastructurele projecten zoals Betuwelijn en HSL-Zuid.

Kartelbureau

Wellicht is het optimisme ingegeven door de jarenlange ervaring met problemen die met name Hillen en Roosen in het verleden heeft gekend. Begin jaren negentig draaide het bedrijf nog met verlies en kon het zich slechts redden dankzij financiele injecties van de Duitse moeder.

Die kende overigens zelf ook de nodige problemen sinds het midden van de jaren negentig. Zo probeerde concurrent Hochtief, 48 procent eigenaar van Ballast Nedam, zijn belang in Holzmann in 1994 vijandig te vergroten. Het Duitse kartelbureau was daarop tegen.

Sinds die tijd stapelden de problemen zich echter op. Vooral op het gebied van de projectontwikkeling werden forse verliezen geleden. Dit kostte in 1996 financiele man Michael Westphal de kop, terwijl topman Lothar Mayer slechts dankzij een rapport van KPMG mocht aanblijven. Het luidde wel een tijdperk van reorganisaties in, die een paar duizend arbeidsplaatsen in voornamelijk Duitsland hebben gekost.

Rampjaar

In 1998, toen al onder een nieuwe directie, had het bedrijf een financiele injectie nodig van 700 miljoen mark om uit de rode cijfers te komen. Het voorafgaande jaar bleek een rampjaar te zijn geweest. Behalve de 700 miljoen DM moest nog eens 800 miljoen DM worden weggewerkt vanwege verliezen in Thailand en bij Nord France. Dat geld werd opgebracht door stille reserves onroerend goed te verkopen.

Reageer op dit artikel