nieuws

Hochtief eigenaar van Tsjechische bouwer

bouwbreed Premium

essen – Hochtief wordt eigenaar van het leidende Tsjechische bouwbedrijf Vodni Stavby Bohemia. Het concern uit Essen heeft voor het bedrag van veertien miljoen gulden driekwart van de aandelen overgenomen en zal een openbaar bod uitbrengen op de resterende 25 procent.

Vodni Stavby telt drieduizend medewerkers en boekte vorig jaar een omzet van 362 miljoen gulden. Het bedrijf richt zich zowel op bovengrondse bouw als de aanleg van straten en ingenieursbouw.

Hochtief en VSB werken al geruime tijd samen. Zo bouwden ze in Praag het Hadovka Office-Park, een kantoorgebouw met 25.000 vierkante meter vloeroppervlak. Eind dit jaar zullen in het complex duizend mensen werken.

Voor Hochtief past de overname in de strategie om zijn positie in Midden- en Oost-Europa te versterken. Zo is het concern in Polen vertegenwoordigd door Hochtief Polska, dat vorig jaar met 4300 medewerkers een omzet van 370 miljoen realiseerde.

De bouwprestatie van het Hochtief-concern is in de eerste negen maanden van dit jaar met 5,7 procent gestegen tot 5,6 miljard gulden. Vooral in Duitsland doet de bouwreus goede zaken, met een groei van 9,6 procent tot 3,0 miljard gulden. In het buitenland steeg de omzet met 1,6 procent tot 2,6 miljard gulden.

Tot en met september boekte Hochtief met 5,3 miljard gulden 5,5 procent meer orders dan in de eerste negen maanden van 1998. Tegenover de 6,9 procent groei in het binnenland (2,9 miljard gulden) staat een toename van 3,9 procent (2,4 miljard) in het buitenland.

Reageer op dit artikel