nieuws

‘Historie wint het van modern stadshart’ Goes presenteert masterplan voor herontwikkeling binnenstad

bouwbreed Premium

C. Linssen, wethouder voor Integraal Binnenstadsbeleid van de gemeente Goes, praat enthousiast over ‘zijn’ binnenstad. “Goes heeft een enorm mooi historisch stadshart. De stad heeft 35.000 inwoners, maar het centrum van Goes bedient circa 110.000 mensen in heel Noord- en Zuid-Beveland. Het heeft dus een echte en belangrijke centrumfunctie.”

Volgens Linssen kunnen steden met een historisch stadshart de concurrentie met moderne stadscentra gemakkelijk aan. “Het karakter en de uitstraling zijn vele malen mooier dan bij die modernistische centra. Daarom zal de historische stad het altijd blijven winnen van de moderne stad.”

Na anderhalf jaar vol intensieve voorbereidingen presenteerde Linssen enkele dagen geleden het masterplan Binnenstad Goes. In samenwerking met negen belangenorganisaties in Goes ontwikkelde de gemeente een integrale visie voor het stadshart van de Zeeuwse gemeente. “Een masterplan was hard nodig om de ontwikkeling van het centrum niet te baseren op toevalligheden. Het plan dat we nu hebben, bepaalt het uiterlijk van de stad tot 2015. Het gaat tientallen miljoenen guldens kosten en een tevreden achterban is in zo’n geval essentieel.”

Doordat de gemeente het plan in nauwgezet overleg met deze instanties heeft ontwikkeld, hoeft Linssen weinig tegenstand te vrezen. “Ik heb nu in feite negen ambassadeurs voor onze binnenstad”, vertelt hij enthousiast.

Met het masterplan zet Goes de blik duidelijk op de toekomst. “We pakken alles aan: bereikbaarheid en parkeren, de openbare ruimte, de belangrijke woonfunctie, plek voor ontspanning en evenementen en de herstructurering van oude woningen.”

Als belangrijk punt noemt Linssen de komst van een groot plein in de binnenstad van Goes. “Het moet een open ruimte worden zonder moderne poeha, maar met functionaliteit en uitstraling. Iets waar de mensen graag naar toe komen. Daarnaast is mijn grootste doel om er voor te zorgen dat de vlucht uit de binnenstad wordt gestopt. Door het wonen in het centrum weer aantrekkelijk te maken, zorgen we ervoor dat er ’s avonds na zessen ook nog mensen op straat lopen.”

Dennis de Vogt

Reageer op dit artikel