nieuws

Half miljoen mensen doen beroep op Ziektewet

bouwbreed

den haag – Ruim een half miljoen werknemers kwamen vorig jaar in aanmerking voor een Ziektewet-uitkering. Dat valt te lezen in het rapport ‘Overzicht Ziektewet’ van het Lisv.

Sinds de privatisering van de Ziektwet per 1 maart 1996 hebben werknemers recht op doorbetaling van hun loon als ze ziek zijn. Alleen die groepen die geen werkgever hebben, komen nog in aanmerking voor de Ziektewet. Dat zijn zwangere vrouwen, flexwerkers, werklozen, herintredende wao’ers, werknemers die een orgaan afstaan en vrijwillig verzekerden.

Flexwerkers meldden zich in 1998 het vaakst ziek. Zeventig procent van de meldingen is afkomstig uit deze groep. Op de tweede plaats komen zwangere vrouwen met vijftien procent. Die groep neemt overigens wel het leeuwendeel van de uitgekeerde bedragen voor haar rekening. Dat is het gevolg van het feit dat zwangere vrouwen ten minste zestien weken thuis zitten vanwege hun bevallingsverlof. De overige ziekmeldingen zijn gemiddeld van veel kortere duur.

Uitgesplitst naar sector blijkt in het bouwbedrijf het grootste aantal zieken zich te bevinden onder werklozen: dat waren er in 1998 1255, op een totaal van 2193. Vrouwelijke bouwmedewerkers deden het vaakst een beroep op de Ziektewet omdat ze zwanger waren: 198 van de 295 vrouwelijke ziekmelders ging met bevallinssgverlof.

Het totale ziekteverzuim in de bouw was vorig jaar 5,9 procent.

Reageer op dit artikel