nieuws

Gemeenten zwaar verdeeld over bod op Bouwfonds Kleine meerderheid gaat zonder voorbehoud akkoord

bouwbreed

den haag – De aandeelhouders van Bouwfonds Nederlandse Gemeenten zijn sterk verdeeld over de vraag of zij moeten ingaan op het huidige bod van ABN Amro de stukken te verkopen voor 608,50 gulden per aandeel (totaal 2,7 miljard gulden).

Een kleine meerderheid van de 479 gemeenten (met een minderheid van de aandelen) gaat nu al zonder voorbehoud akkoord met de verkoop, maar een flink deel van de aandeelhouders staat achter de lijn-Delft of wacht af in de hoop dat de aandelen meer geld opbrengen.

De laatste groep gemeenten hoopt dat de actie van Delft, Apeldoorn, Alphen a/d Rijn, Eindhoven en enkele andere succes oplevert en dat via onderhandelingen met de bank alsnog een hogere prijs kan worden verkregen. ABN Amro weigert echter tot nu toe te onderhandelen over een nieuw bod. De directie van Bouwfonds ziet ook weinig heil in nieuwe onderhandelingen.

Uit een telefonische enquete van Cobouw onder zo’n veertig gemeenten blijkt dat veel aandeelhouders meteen willen verkopen aan ABN Amro, nagenoeg zonder voorbehoud. Tot deze groep behoren onder meer Vlagtwedde, Noordenveld, Oegstgeest, Almelo, Papendrecht, Ommen, Oegstgeest, Gouda, Hengelo, Doetinchem., Wageningen, Naaldwijk, Vianen en Zwolle. In enkele van deze gemeenten gaat het om een positief ambtelijk advies, maar andere spreken zich zeer duidelijk uit. Almelo is “alleszins content” en ook Doetinchem, Hengelo en Vlagtwedde tonen zich zeer tevreden.

Hogere prijs

Een bijna even grote groep wacht af in de hoop een hogere prijs in de wacht te slepen of steunt de lijn-Delft. Soms ligt er ook nog geen duidelijk standpunt op tafel. Tot deze groep behoren Nijmegen, Breda, Sneek, Assen, Groningen, Dordrecht en Boskoop. Gemeenten als Nieuwegein, Ede, Beverwijk, Veendam en Middelburg liggen duidelijk op de lijn van de rebellengroep-Delft. Nieuwegein wil “zo lang mogelijk afwachten”.

Niet bekend

Uit onderzoek van accountant PriceWaterhouseCoopers bleek dat de prijs die de bank wilde betalen “redelijk en evenwichtig” was. Twaalf kritische gemeenten trokken daaruit de conclusie dat ABN Amro wel enkele honderden miljoenen guldens meer kon betalen.

Reageer op dit artikel