nieuws

Geluidsscherm met steenwolisolatie

bouwbreed Premium

De firma RockDelta heeft thermisch verzinkte stalen geluidsschermen met steenwolisolatie op de Nederlandse markt geintroduceerd. De Nederlandse afdeling van het Deense bedrijf voerde haar eerste project uit bij de kadastrale afscheiding van een subtropisch zwembad in Veendam.

De geluidsschermen bestaan uit twee gevlochten netwerken van thermisch verzinkt staal met daartussen steenwol isolatiemateriaal van Rockwool. De schermen worden bevestigd tussen verzinkt stalen steunpalen die in de grond verankerd zijn met een tot 3,5 meter diepte geheid HEA-profiel.

De volledig voorgemonteerde schermen worden geleverd in cassettes van vier meter lang en twee meter hoog. Dhr. Pulleman van RockDelta over het project in Veendam: “De relatief lichte cassettes van 280 kilo maken het plaatsen makkelijk. De totale oppervlakte van 260 vierkante meter scherm werd in Veendam in een ochtend aangebracht”.

De 28 centimeter dikke geluidsschermen van RockDelta zijn getest volgens de CEN-norm en voldoen aan de hoogste geluidsabsorptie- en isolatieklasse. De isolatiewaarde bedraagt 30 decibel.

Het vlechtwerk biedt de mogelijkheid de schermen geheel te laten begroeien en volledig aan het zicht te onttrekken. De steenwol werkt hierbij bevorderend voor de plantengroei. “Deze neemt warmte en water op, waardoor de planten in plaats van te verbranden door de warmtestraling, juist wordt gestimuleerd”, aldus Pulleman.

RockDelta geeft vijf jaar garantie op de recyclebare geluidsschermen die volgens een onafhankelijke Deense test een verwachte minimale levensduur hebben van 25 jaar. Pulleman: “De corrosiewerende zinklaag is gegarandeerd minimaal 100 micron, maar wij streven naar 115 tot 125 micron”.

De geluidsschermen hebben een goedkeuring van de NS en worden volgend jaar in een project van Rijkswaterstaat gebruikt volgens RockDelta.

Brug

De schermen zijn het resultaat van een vijf jaar geleden gestart ontwikkelingsproject in Denemarken. In 1998 kwam RockDelta daaruit voort als dochteronderneming van Rockwool voor trillings- en geluiddempingswerkzaamheden.

Een volgend project waar RockDelta in het buitenland aan werkt is het plaatsen van geluidsschermen bij de aanleg van een trambaan op een betonnen brug van een paar honderd meter lang in Montpellier in Frankrijk.

RockDelta, Steenbergen, telefoon (0167) 540405.

Reageer op dit artikel