nieuws

Geen bedreiging middelgrote bedrijven

bouwbreed Premium

frankfurt – De overleving van Philipp Holzmann is alles behalve een slag voor de middelgrote bouwbedrijven. Dat verzekert directeur Heinrich Binder van het concern dat afgelopen week op het nippertje van de ondergang is gered.

“Alleen al vanwege onze kostenstructuur werken we op een ander deel van de markt. Holzmann richt zich op grote bouwprojecten en zoekt daarbij niet de concurrentie met de middelgrote bouwondernemers”, aldus de topman van Holzmann vrijdag.

Het Duitse bedrijfleven is allerminst tevreden over de wijze waarop de overheid bijspringt om Holzmann te redden. In Beieren werd vrijdag gedemonstreerd door werknemers van het noodlijdende concern IG Metall in een poging staatshulp los te krijgen.

Voorzitter Ignaz Walter van de Deutsche Bauindustrie, tevens directeur van Walter Bau, heeft ernstige kritiek op de komst van een eigen bedrijfs-cao bij Holzmann. “Voor de betrokken families ben ik natuurlijk blij dat arbeidsplaatsen zijn behouden. Maar dat neemt niet weg dat de Duitse bouw zich nog steeds in een catastrofale toestand bevindt en de industrie zijn structurele problemen op geen enkele wijze heeft overwonnen. Wij willen de sanering van de firma Holzmann niet in de weg staan. Maar het zou toch een lelijke scheefgroei betekenen als de bij Holzmann veilig gestelde arbeidsplaatsen nu bij de gezonde concurrenten verloren gaan. Dat wordt het marktproces op de kop gezet”.

Politiek

Walter roept de politiek op eindelijk de problemen in de bouw serieus onder ogen te zien. Hij verwijst naar de afnemende investeringen in het wegennet, het verslechterde belastingklimaat en de wat hem betreft zinloze verscherping van regels voor hoofdaannemers. Zonder continuering van de overheidsopdrachten, zonder kansen voor firma’s hun capaciteit aan de vraag aan te passen en zonder de voordelen weg te nemen die buitenlandse bedrijven hebben tegenover Duitse, zullen de structurele problemen in de bouw volgens Walter niet verdwijnen.

Op pagina 2: Holzmann zwak ter been na twijfelachtige ingreep.

Reageer op dit artikel