nieuws

Gebroeders Das

bouwbreed Premium

Wie wil weten wat vooruitgang is, moet kijken naar de Gebroeders Das. Sneller, hoger, meer. Uitleg is overbodig, want hun naamsbekendheid is honderd procent. Ze bestaan sinds mensenheugenis en tekenen al generaties lang dezelfde terrasflats, helikopterplatforms en supersnelle wegen.

Zo ook in hun jongste boek ‘Toekomstbeelden’. De volgende eeuw brengt ons ondergrondse treinen, vliegtuigen die driehonderd auto’s en duizend passagiers vervoeren, verdubbeling van het wegennet met elektronisch bestuurde auto’s en, allicht, terrasflats.

Het lijkt onschuldig jongensvermaak. Tot we lezen over de eilanden in de Noordzee. Een daarvan is een met hoge hekken omgeven kamp voor asielzoekers en vluchtelingen. Kunnen ze daar Nederlands leren en een vak onder de knie krijgen. Pas daarna mogen ze naar het vasteland.

Het is de perfecte illustratie dat dit soort technocratische vooruitgang alleen kan bestaan dankzij onderdrukking. Anders wordt het een rommeltje. De keerzijde van het optimistische meer is altijd angst. Dat ze het komen afpakken.

Reageer op dit artikel