nieuws

FSV: Toezicht op veiligheid langs rails schiet tekort

bouwbreed Premium

utrecht – De spoorwegvakbond FSV maakt zich grote zorgen over het toezicht op veiligheidsvoorschriften bij werk aan het spoor.

Voorzitter Gerben Hardeveld van de FSV denkt dat Railinfrabeheer, belast met het toezicht, te weinig doet. “Op papier klopt alles, maar in de praktijk niet, heb ik de indruk.” Hardeveld zegt dit naar aanleiding van het ongeluk donderdag bij Breda, waarbij twee werknemers van een bekabelingsbedrijf om het leven kwamen en twee ernstig gewond raakten.

Hardeveld denkt dat door de invoering van marktwerking in het railonderhoud, bedrijven niet genoeg tijd investeren in de opleiding van personeel.

Bestuurster E. Merlijn van de spoorwegvakbond van FNV Bondgenoten pleitte er vrijdagmorgen op radio 1 voor het treinverkeer stil te leggen bij werkzaamheden.

Woordvoerster Derkse van Railinfrabeheer vindt dat de bonden het onmogelijke vragen. “Moeten wij bij alle werkzaamheden iemand neerzetten die controleert of de regels worden nageleefd? Dat is onmogelijk. Weet u op hoeveel plaatsen aan het spoor wordt gewerkt?”

Om die reden is het ook niet mogelijk tijdens werkzaamheden alle treinen op het betreffende traject uit de dienst te nemen. “Dan rijdt er geen trein meer”, aldus Derkse. Ze noemt dit idee “moeilijk te verkopen aan NS Reizigers”.

Het is volgens haar niet terecht om naar aanleiding van dit ongeluk over veiligheidsmaatregelen te praten, omdat de toedracht nog niet is onderzocht. (anp)

Reageer op dit artikel