nieuws

Friese installateurs lonken naar jeugd

bouwbreed Premium

heerenveen – De Friese afdeling van de Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven (VNI) start nog dit najaar met een campagne onder basis- en VBO-scholieren die ertoe moet leiden dat meer jongeren kiezen voor een baan in de installatietechniek.

“Voor een aantal bedrijven is het vijf voor twaalf”, vertelt W. de Jong van de Friese afdeling van de VNI. ‘Momenteel zouden dertig installateurs zo aan het werk kunnen maar er zijn geen mensen.” Om daar verandering in te brengen, sluit de VNI een dezer dagen samen met de VBO-scholen in Friesland een convenant. Daarin zijn afspraken gemaakt om de instroom van leerlingen in de installatiebranche te bevorderen.

“Veel jongeren en ouders denken dat installateurs constant in een overall lopen en altijd onder vloeren moeten werken. Dat is niet zo. Tegenwoordig wordt er ook steeds meer met de computer gewerkt.” De VNI wil de jeugd hiervan doordringen aan de hand van lespakketten en voorlichting die op school worden gegeven.

Ook is besloten tot de oprichting van regionale opleidingscentra installatietechniek. Hiermee denken de Friese installateurs mede een eind te kunnen maken aan het bij elkaar weglokken van personeel.

Reageer op dit artikel