nieuws

Franse bouw in opperbeste stemming

bouwbreed

parijs – Het gaat goed in de bouw in Frankrijk. Dit jaar neemt de activiteit toe met 5,1 procent, twee keer meer dan de rest van de Franse economie. Bij alle bouwondernemingen staan de lichten op groen.

Volgens de Capeb, de vakorganisatie van kleine bouwondernemingen, is het optimisme in de sector groot. “Deze hoogconjunctuur gaat in elk geval tot en met het jaar 2001 duren”, stelt de vakorganisatie verzekerd.

Het Frans kent een uitdrukking ‘Quand le batiment va, tout va’ (als het met de bouw goed gaat, gaat het met alles goed). Eens temeer blijkt deze stelling te kloppen.

Het is vooral de nieuwbouw van woningen die de sector uit het dal trekt. Dit jaar wordt in Frankrijk met de bouw van 320.000 woningen of appartementen begonnen. In 1998 waren dat 285.000 wooneenheden, een stijging dus van zo’n negen procent.

“De werkloosheid daalt, de daling van de rente en notariskosten en de onlangs door de regering bekend gemaakte btw-daling op bouw- en onderhoudswerk hebben de Fransen zin gegeven in de koop van hun woning”, aldus de Capeb.

De non-residentiele bouw (kantoren, industriegebouwen, winkels en openbare

gebouwen) steeg dit jaar met 7,5 procent. Alleen de renovatie van bestaande woningen blijft nog wat achter, een stijging van slechts 2,2 procent. “De btw-daling is nog maar kort van kracht. We verwachten de eerste gevolgen in de loop van het jaar 2000.”

Een logisch gevolg van de huidige euforie in de Franse bouw is dat de werkgelegenheid sterk toeneemt. Dit jaar zijn 30.000 banen geschapen op een totaal van 800.000.

Dat is ook in Frankrijk wel eens anders geweest. Tussen 1991 en 1997 gingen in de bouw 200.000 banen verloren.

Reageer op dit artikel