nieuws

FNV verhoogt looneis tot maximaal 4 procent

bouwbreed Premium

amsterdam – De FNV eist voor volgend jaar een loonsverhoging van maximaal 4 procent. De federatieraad van Nederlands grootste vakcentrale heeft dit maandag besloten.

Daarnaast eisen de FNV-bonden tenminste een half procent voor aanvullende voorwaarden, zoals vermindering van werkdruk, kinderopvang en scholing. Deze maatregelen zijn volgens de vakcentrale noodzakelijk om de krapte op de arbeidsmarkt te bestrijden.

De FNV geeft de voorkeur aan het afsluiten van een eenjarige cao.

De aanhoudende rooskleurige berichten over de groei van de Nederlandse economie zijn voor de vakcentrale het argument de aanvankelijke looneis te verhogen van 3 naar 4 procent. De OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling en de gezaghebbende Amerikaanse handelsbank J.P Morgan voorspellen een economische groei van 4 procent. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voorspelde voor het derde kwartaal van dit jaar een soortgelijke groei.

FNV-Bondgenoten, met vijfhonderdduizend leden de grootste vakbond, verhoogde donderdag de looneis al tot 4 procent. Het besluit van maandag betekent dat de vakcentrale sinds mei dit jaar de looneisen al twee keer heeft verhoogd. De aanvankelijke eis van 1,75 tot 2,25 procent werd op Prinsjesdag opgeschroefd tot 3 procent.

Bedrijfsleidingen

De FNV-bonden rechtvaardigen de nieuwe looneis ook met een verwijzing naar de riante optieregelingen van topmanagers en de forse verhogingen die bedrijfsleidingen zichzelf hebben toebedeeld.

De aanvullende eisen ziet de FNV

vooral als een test voor de kwaliteit van de contracten, alsmede vermindering van de krapte op de arbeidsmarkt. Kinderopvang vergroot volgens de vakcentrale de aantrekkingskracht van sectoren voor vooral vrouwen en scholing vergroot de doorstroom. Vermindering van werkdruk kan de uitstroom van oudere werknemers afremmen, aldus de FNV in haar notititie over het arbeidsvoorwaardenbeleid 2000. Om een betere balans tussen werk en prive te bereiken, streeft de vakcentrale, waar mogelijk, naar een vierdaagse werkweek.

VNO-NCW liet in het weekeinde weten een algemene loonsverhoging van 2 procent voor 2000 meer dan genoeg te vinden, al liet de organisatie nog wel enige ruimte voor een extra flexibele beloning. De FNV-eis van 4 procent is volgens de werkgevers “structureel te hoog” en slecht voor het bedrijfsleven.

Directeur Don van het Centraal Planbureau (CPB) waarschuwde vorige week voor een loongolf.

Reageer op dit artikel