nieuws

Duitse pers geeft bazen en banken de schuld van debacle Holzmann De commentatoren in de Duitse kranten roepen schande over de

bouwbreed

miljarden verslindende val van Philipp Holzmann. Maar uiteindelijk laten ze geen traan over het op handen zijnde faillissement van het anderhalve eeuw oude concern.

“Faillissementen horen bij de markteconomie zoals het onweer bij de zomer”, schrijft Die Welt. “Dikwijls hebben ze een reinigende, heilzame werking en maken een scheppende vernietiging van het kapitalisme mogelijk. Voor de Duitse bouwbranche kan het zelfs goed zijn dat een sinds jaren uitgeputte concurrent eindelijk ophoudt. Een nationaal ongeluk is dat in ieder geval niet.”

De Frankfurter Allgemeine Zeitung adviseert de politiek grote terughoudendheid om niet te vervallen in populisme. “Na een jarenlange crisis heeft de onderneming sinds 1996 twintigduizend arbeidsplaatsen minder. Wie zijn baan al verloren heeft kan om het einde van het bouwconcern geen traan laten.”

De conservatieve krant stelt vast dat de vernietiging economisch gezien de straf is voor slechte bedrijfsvoering:

“De overcapaciteiten in de Duitse bouw zijn bekend; door het stoppen van de zwakste marktpartijen – daartoe behoort Philipp Holzmann ondertussen – worden deze geringer. Bij een opsplitsing behoren de werkelijk gezonde delen nieuwe eigenaren vinden.”

Voor de Frankfurter Rundschau markeert de ondergang van Philipp Holzmann het einde van een tijdperk. Daarbij trekt de links-liberale krant parallellen met de huidige onvriendelijke poging het gerenommeerde gemengde concern Mannesmann voor 271 miljard gulden over te nemen. “De kandidaat voor het faillissement en het juweel hebben een overeenkomst”, aldus de Rundschau. “Beide laten ze op eigen wijze zien dat een tijdvak eindigt: het Rijnlandse kapitalisme ligt op sterven. Het corporatistische handjeklap tussen vakbonden en de etage van de directie tot het welzijn van de onderneming, interne oplossingen voor overnames, geringe winstuitkering als voorbereiding op slechte tijden evenals een ondersteunend financieringsnetwerk van banken en industrie – dit alles verliest zijn betekenis.”

De Rundschau herkent de contouren van een op de kapitaalmarkt georienteerd kapitalisme dat als een rauwe wind gewortelde sociale componenten uit de alledaagse bedrijfsvoering vaagt. “Iedere ondernemer die zich via aandelen financiert hoeft niet meer met het lood in de schoenen naar de bankiers maar moet met de billen bloot voor de onbarmhartige ogen van beursnoteringen.” De krant dringt bij de politiek aan om te zorgen voor nieuwe “sociale stabilisatoren”.

De General Anzeiger, de belangrijkste krant in de regio Bonn, is van de schrik nog niet bekomen. “Wie had dat kunnen geloven. Een concern dat enkele weken geleden het 150-jarig bestaan vierde en als weinig andere voor het herstel van de Duitse economie staat, laten de banken toch niet zo maar vallen”, aldus de Anzeiger. “De rode Holzmann-H op de twaalfhonderd bouwplaatsen in Duitsland en meerdere honderden wereldwijd was tenslotte tot dusverre een onmiskenbaar waarmerk van Duitse kwaliteit.”

De Bonner krant ergert zich aan de falende managers en verwijt de banken hun controlerende taak te hebben verwaarloosd. “Uiterlijk sinds het faillissement van Schneider was toch duidelijk dat men in de bouw en bij onroerend goed bijzonder oplettend handelen moet. Blijkbaar hebben de bankiers niets geleerd van de affaire Schneider en de crisis bij de Hypo-

Vereinsbank.”

De General Anzeiger toont op voorhand begrip voor de teleurstelling en ergernis van de duizenden werknemers die kort voor Kerstmis hun werk en inkomen zullen verliezen. “Tenslotte zou slechts vijfhonderd miljoen mark ontbroken hebben. Dat zijn, als je zo rekent als ooit leidende Duitse bankiers, nauwelijks tien peanuts. Ter herinnering: Vodafone biedt voor Mannesmann 242 miljard mark.”

Theo Leone

Correspondent Cobouw

“Het spijt mij, maar ik heb beide handen vol”, laat de Berliner Morgenpost de bankier zeggen tegen drenkeling Holzmann.

“Begrafenis eerste klas” sneert de General Anzeiger uit Bonn. De banken huilen krokedillentranen bij Holzmanns graf.

bijschrift graf

Reageer op dit artikel