nieuws

Computerprogramma volgt zetting gebouwen

bouwbreed

londen – Geotechnici en IT-specialisten van Kvaerner Cementation Foundations hebben een ‘data management tool’ ontwikkeld, waarmee de zettingen van gebouwen in de omgeving van een bouwput ‘real time’ gevolgd kunnen worden. Het bedrijf kreeg hiervoor een Britse onderscheiding.

Kvaerner Cementation Foundations zocht een programma, dat de gegevens kon verwerken van metingen bij het beroemde warenhuis Harrods in Londen. In het binnenterrein van een blok prestigieuze gebouwen komt een souterrain, dat met een tunnel en een lift in verbinding staat met het warenhuis. De opdrachtgever wil precies weten welke zettingen de omringende gebouwen ondergaan. Daarom zijn ze van honderden meetpunten voorzien. Zodra de zettingen een maximum bereiken of overschrijden, moet de uitvoering worden aangepast. Kvaerner Cementation Foundations vond geen geschikte software om alle gegevens op een zinvolle manier te verwerken. Het ingenieursbureau heeft de handschoen opgepakt en zelf een ‘data management tool’ ontwikkeld, dat de output van de meetinstrumenten kan lezen en verwerken.

Instrumenten

Het programma heet Surpoint+ en heeft de Information Technology Award van het Britse vakblad Contract Journal gekregen. Surpoint+ is geschreven in Visual Basic 5 en kan een enorme hoeveelheid data aan. Voor het project bij Harrods ging het om meer dan 35.000 gegevens per week, afkomstig van honderden automatische en handbediende instrumenten. De resultaten van de berekeningen waren voortdurend te zien op de bouwplaats en in het kantoor van het ingenieursbureau. De software hielp bij de beslissing om door te graven zonder extra stabiliteit van tussenvloeren of groutinjecties in de bodem. De zettingen bleven binnen van te voren vastgestelde, aanvaardbare grenzen.

“We hadden een ‘grouting control system’ bij de hand en stonden klaar om de tussenvloeren aan te brengen, als het nodig was”, aldus Keith Waterman van Kvaerner Cementation Foundations. De software gaf echter aan, dat die voorzieningen niet nodig waren. De bouwtijd kon daardoor met vijftien weken worden verkort, wat een besparing opleverde van ongeveer 850.000 gulden.

Waterman verwacht dat een programma als Surpoint noodzakelijk zal zijn bij de uitvoering van de Noord-Zuidlijn. Een deel daarvan wordt geboord onder de oude binnenstad van Amsterdam. De damwanden voor de stations komen soms op anderhalve meter van de bestaande bebouwing.

Ook in Amsterdam wordt gedacht aan stabilisatie van de bodem met grout.

Reageer op dit artikel