nieuws

CNV reikt bedrijven arbo-ster uit Vakbondspredikaat voor bouwplaats met goede werkomstandigheden

bouwbreed

hoorn – Niet meteen met het vingertje wijzen of een zwartboek samenstellen. De Hout- en Bouwbond CNV wil het controversiele onderwerp van veiligheid en arbeidsomstandigheden in de bouw anders benaderen. Door te benadrukken wat wel goed gaat en waar. Bouwplaatsen waar het prettig en veilig werken is, krijgen een arbo-ster.

De Michelinster voor de horeca, moet de arbo-ster zijn voor de bouw. Deze week reikte de vakbond de ster voor de tweede keer uit. Scholtens Bouw. BV uit Andijk viel in de prijzen vanwege de goede arbeidsomstandigheden bij de nieuwbouw van een multiculturele gemeenschap in Hoorn. Eerder dit jaar was een bouwbedrijf uit Gorkum de uitverkorene geweest.

CNV-vrijwilligers bezoeken de bouwplaatsen. Ze beoordelen veiligheid en arbeidsomstandigheden aan de hand van drie criteria: algemene indruk, persoonlijke beschermingsmiddelen en sanitaire voorzieningen (toiletten en schaftgelegenheid).

Vergeten

Werkplekbezoeker L.Broersen – hij werkte vanaf zijn veertiende in de bouw – kon zijn ogen niet geloven toen hij bij het nieuwbouwproject van Scholtens op bezoek was. “Het biedt een ruime, schone en goedverzorgde indruk”, luidt zijn eindoordeel. “Deze bouwplaats krijgt een 9,2. Dat is erg hoog. Eerst dacht ik dat dat niet mogelijk was. Bij een tweede bezoek keek ik met een nog kritischer blik. Maar een lager cijfer was niet mogelijk.”

Toch erkent directeur Wil de Hart dat niet alles perfect is en zegt werknemer J. de Bruin, verantwoordelijk voor het arbobeleid op het bedrijf, dat verbeteringen nog altijd mogelijk zijn. De nieuwe medewerkers hebben geen oordoppen gekregen, vertelt De Hart. Vergeten. Zijn boodschap: we moeten de vinger aan de pols houden, want die arbo-ster willen we ook houden. “Ik probeer de uitvoerder er steeds op te wijzen dat veiligheid loont”, zegt De Bruin. “Je probeert mensen op te voeden. Voorkomen is altijd beter dan genezen.”

Mentaliteit

Zijn boodschap valt in goede aarde. Alle werknemers hebben een basiscursus veiligheid (VCA) gevolgd; nieuwe medewerkers doen dat binnen een half jaar.

Een werkplekbezoeker kijkt ook naar kleine dingen. Ligt er brood op de grond in de schaftkeet? Een op het eerste gezicht pietluttige, maar niet onbelangrijke vraag. Want het zegt iets over gedrag en mentaliteit in de bouw. “Je kunt niet alles afschuiven op de werkgever’, meent districtsbestuurder Bart Hauptmeijer. “Thuis maak je er toch ook niet zo’n bende van!.”

Timmerman Piet Tensen draagt bijna altijd oordoppen. Vroeger niet. “Je dacht al gauw, effe zagen, dat kan wel zonder oordoppen. Nu zie ik het nut ervan wel in.”

Bij de bond draait alles om verandering van mentaliteit. Met meteen boetes uitschrijven voor de werkgever (nieuwe Arbowet) of de namen bekend maken van notoire overtreders van de Arbowet (FNV Bondgenoten) mag niet worden volstaan. Liever eerst gele kaarten in plaats van meteen rode. Hauptmeijer: “Bouwen doe je samen. Dat proces begint al op de tekentafel.”

Ook de architect kan een bijdrage leveren aan de verbetering van gezondheid en veiligheid. “Een mooi kunstwerk moet ook technisch haalbaar en uitvoerbaar zijn. De architect moet ook oog hebben voor de menselijke aspecten.”

Het bouwproject van Scholtens in Hoorn ziet er volgens de CNV-bond veilig, schoon en verzorgd uit. Foto: Jaap Vastmaar

Reageer op dit artikel