nieuws

Bonte knaagkever bedreigt grootste beiaardklok

bouwbreed Premium

dordrecht – Een dag nadat de grootste beiaardklok van Europa in de toren van de Dordtse Grote Kerk is gehesen, zijn schimmel en de bonte knaagkever in de etage onder de klokkenstoel gevonden. Ongeveer 60 vierkante meter hout is door bruinrot aangetast. Tijdelijk nemen ijzeren steunbinten het draagvermogen van de rotte balken over. Volgens de gemeente is er geen risico dat de balken of een deel van de toren instorten.

De houtrot kwamen aan het licht tijdens werkzaamheden. De dag ervoor werd de grootste beiaardklok in de toren gehesen. Volgens de gemeente kon het probleem niet voor die operatie gesignaleerd worden. De waarneembare plekken zijn volgens een woordvoerder niet groter dan een vuist en zitten op verborgen plekken. De schimmel woekert binnenin, waarna de bonte knaagkever het aantastingsproces versnelt. Die aantasting blijkt groter dan verwacht. De kleurafwijking in het hout, signaal voor de aanwezigheid van bruinrot, zijn tijdens de laatste inspectieronde van de Monumentenwacht, begin 1999, niet aan het licht gekomen. De volgende inspectieronde zou na afronding van het werk aan de toren plaatshebben. (anp)

Reageer op dit artikel