nieuws

Asfaltering na startsignaal gestopt Problemen omstreden project in Paramaribo beginnen snel

bouwbreed Premium

paramaribo – Nog voor het omstreden project om tweehonderd kilometer wegen in Paramaribo te asfalteren goed en wel van start is gegaan, zijn de werkzaamheden tijdelijk stopgezet.

Naar nu pas blijkt, is de oplevering van de asfaltfabriek met enkele maanden vertraagd. De bevolking voelt zich bij de neus genomen, in het bijzonder door president Jules Wijdenbosch, die afgelopen vrijdag nog het officiele startsein gaf.

“Een stelletje oplichters zijn het”, zegt een woedende bewoonster van de volkswijk Abrabroki. Vrijdag was zij er getuige van hoe Wijdenbosch persoonlijk het eerste stukje weg asfalteerde. Een feest voor de wijk, waarvan de bewoners jarenlang hebben geleefd tussen onder water gelopen wegen vol gaten.

Ontgoocheling

Groot was dan ook de ontgoocheling toen maandag bleek dat het werk voorlopig niet zal worden afgemaakt, omdat de Chinezen, die het project voor 43 miljoen dollar uitvoeren, hun asfaltfabriek tegen de afspraak in nog niet gereed hebben.

Grote vraag is dan ook waar het asfalt vandaan kwam dat afgelopen vrijdag werd gebruikt. Dat blijkt te zijn gekocht bij een lokaal bedrijf, dat voor de levering van bitumen voor het complete project buiten de boot viel omdat de regering tegen de zin van het parlement een onderhandse deal sloot met het Chinese bedrijf Anneng-Dalian.

Maar de Chinezen zijn hun afspraken niet nagekomen om deze maand hun eigen asfaltfabriek draaiende te hebben. Volgens Dharm Mungra, die namens het ministerie van Openbare Werken het project coordineert, is dat echter niet de schuld van de Chinezen. “Bij een diefstal zijn enkele essentiele onderdelen voor de fabriek verdwenen. We hopen dat het binnen enkele weken wel zover zal zijn dat de fabriek draait.”

Dubieus

Veel Surinamers geloven daar weinig van. Het project is toch al omstreden, omdat het contract met de Chinezen op uitermate dubieuze en ondoorzichtige wijze tot stand is gekomen en volgens deskundigen de failliete Surinaamse overheid bovendien veel te veel geld kost.

Daarnaast heeft het ministerie van Openbare Werken tot op heden geweigerd prijs te geven welke wegen in de komende drie jaar zullen worden opgeknapt en geasfalteerd, wat de speculaties over misstanden alleen maar doet toenemen. “Het is een verkiezingsstunt”, zegt de buurtbewoonster. “Die president komt hier goede sier maken om stemmen te winnen voor de verkiezingen van volgend jaar. Maar zodra hij zich omdraait laat hij ons weer even hard barsten als hij al die jaren heeft gedaan.”

Reageer op dit artikel