nieuws

Asfalt stuk duurder door hoge olieprijs Het Zweedse Nynas is in de eerste plaats bitumenproducent. Dit in tegenstelling

bouwbreed Premium

zaventem – Door de hoge olieprijs is de prijs van bitumen binnen een jaar tijd ongeveer verdubbeld. Daardoor zijn volgens bitumenproducent Nynas, asfaltproducenten en wegenbouwers in de problemen gekomen. Er is een schrijnend tekort aan het goedje dat ongeveer een kwart van de prijs van een asfaltmengsel bepaalt.

tot veel concurrenten, waarvoor het bindmiddel bitumen vooral een bijproduct is bij de raffinage van olie. Ook de prijs van de bitumen van de grote oliemaatschappijen is in de loop van dit jaar echter ongeveer verdubbeld.

In een extra editie van het bedrijfsblad Performance trekt de Vlaamse vestiging van Nynas aan de bel over de sterk gestegen bitumenprijzen. Nynas treft geen blaam laat managing director Per Klintstam daarin weten. Het bedrijf is slechts speelbal in een internationaal krachtenveld.

Een belangrijke kracht daarin is de productiebeperking die de olieproducerende landen, verenigd in de Opec, in maart van dit jaar afkondigden. Landen als Noorwegen en Mexico volgden dat voorbeeld, terwijl de Russische leveranciers door operationele problemen niet voldoende ruwe olie op de markt konden brengen. Venezuela

Nynas zelf betrekt zijn ruwe olie vooral uit Venezuela. Dat is olie van de zwaarste kwaliteit die meer dan twintig procent bitumen bevat. Deze olie is traditioneel wat lager geprijsd dan lichtere oliesoorten, waaruit gemakkelijker benzine, diesel en andere lichte producten kunnen worden gedestilleerd.

Maar door de aanhoudend lage prijs van zware olie hebben in de jaren tachtig veel Amerikaanse oliebedrijven geinvesteerd in installaties die deze zware olie kunnen kraken. Nu het tij is gekenterd, houden zij deze installaties in gebruik, wat de markt verder onder druk zet.

Voeg bij dit alles de enorme bouwvraag van de laatste tijd en het probleem tekent zich haarscherp af, aldus Klintstam. Temeer omdat vorig najaar erg nat was en er veel asfalteerwerk moest worden uitgesteld. Daardoor was de vraag naar bitumen dit jaar tijdens het asfaltseizoen extra groot. Zo groot, dat Nynas dit jaar een paar keer nee heeft moeten verkopen aan klanten. Er was eenvoudigweg geen bitumen voorhanden.

Opvangen

Nynas beseft dat veel klanten daardoor in de problemen komen. Ze kunnen de hogere prijzen immers vaak niet doorrekenen.

Overheden zouden volgens de eerste man van Nynas meer aandacht moeten hebben voor kwaliteit en niet bij aanbestedingen louter moeten afgaan op de laagste bieder. Om fluctuatie op te kunnen vangen moeten de prijzen van bitumen en asfalt structureel omhoog. Ook in Duitsland is door de asfaltfederatie DAV al aan de bel getrokken over de problematiek.

Reageer op dit artikel