nieuws

Aannemer krijgt een dikke acht Tegenvaller voor doe-het-zelfketens

bouwbreed Premium

den haag – Steeds meer huisbezitters laten de verbouwing door aannemers uitvoeren. De tijd dat een aannemer in de publieke opinie ten minste een oplichter was, lijkt voorbij. Hij krijgt een 8,1 voor geleverde diensten en de kwalificatie ‘uitstekend’ voor de nazorg.

Dit is het resultaat van een onderzoek onder vierhonderd huiseigenaren dat het Nederlandse Verbond van Ondernemers in de Bouwnijverheid (NVOB) heeft laten uitvoeren. Een opsteker voor de aannemer en een tegenvaller voor de doe-het-zelfketens, die dit de komende drie jaar in hun omzet zullen merken, zo verwacht het NVOB.

Van de vierhonderd eigenaren laat 55 procent de verbouwing door een aannemer uitvoeren. Twee jaar geleden was dit nog 48 procent. Het aantal woningbezitters dat de verbouwing zelf uitvoert daalde van 19 naar 14 procent. De klusjesbedrijven, eenmanszaken, buren of bekenden krijgen elk acht procent van de opdrachten, zo blijkt uit het onderzoek. Op de vraag of de aannemer beter is geworden of de klant minder kritisch, vermoedt het NVOB het eerste. “Daar hebben we ook aan gewerkt, door het sluiten van een verbouwingsovereenkomst. De aannemer moest klantgerichter werken en zich meer bewust zijn van het feit dat hij een onwetende particulier tegenover zich heeft.”

Het heeft de aannemer geen windeieren gelegd. Hij krijgt een 8,1 voor zijn werk. Daarnaast is 86 procent dik tevreden over de nazorg die de aannemer levert en 96 procent blijkt zeer te spreken over zijn advies en manier van meedenken.

Hoogconjunctuur

De NVOB geeft toe dat de huidige hoogconjunctuur en de behoefte aan vrije tijd minstens zo belangrijk zijn geweest voor het gestegen aanzien van de aannemer.

De markt voor de particuliere verbouwingen groeit. Ruim een op de vijf woningbezitters heeft plannen om de komende drie jaar te verbouwen of groot onderhoud te plegen. Ruim tweederde van de voorgenomen verbouwingen ligt tussen de vijf- en veertigduizend gulden.

Reageer op dit artikel