nieuws

Werkgroep ontvouwt plan lightrail door het Gooi

bouwbreed

HILVERSUM – De Gooise Werkgroep Sneltram heeft er lange tijd op zitten broeden. Op lightrail, een hoogwaardig openbaar-vervoersysteem dat snel, betrouwbaar, frequent en comfortabel zou zijn. Al meer dan twintig jaar is de werkgroep inmiddels bezig om de geesten van politici rijp te maken.

“We weten er zo langzamerhand meer van dan alle ambtenaren in het Gooi”, zegt werkgroepwoordvoerder P. Abrahamse. In samenwerking met de gemeente Hilversum werden de plannen voor de sneltram-ringlijn gepresenteerd. Met een eventuele uitvoering van het project is driehonderd miljoen gulden gemoeid.

De sneltram, die nog voor 2015 dient te gaan rijden, moet alle Gooise gemeenten met elkaar verbinden en zo de grote mobiliteitsproblemen in het Gooi het hoofd bieden. Met het voorgestelde trace loopt de ringlijn, met begin- en eindpunt in Huizen, langs de oostkant van Blaricum en Laren. Met Eemnes ten westen van het traject loopt de lijn min of meer evenwijdig aan de geluidswallen van de A27 tot aan de spoorlijn Baarn-Hilversum en vanaf de kruising van de A27 met deze spoorbaan Hilversum in.

Het gehele spoorwegtrace vanaf de snelweg tot in Bussum zal met deze ingreep worden verdubbeld. De stedelijke hoofdstructuur, stelt de Werkgroep Sneltram, wordt nauwelijks aangetast en de sneltram kan de stoptrein tussen Hilversum en Bussum vervangen.

In het plan van de werkgroep is ten behoeve van de verbinding tussen het Arenapark en Hilversum-Centraal gedacht aan een pendeltram over het NS-spoor. Huizen speelt als groeigemeente op de plannen van de werkgroep in door reeds nu trace’s voor de sneltram te reserveren. Bussum wil ook meewerken.emeenten beraden zich nog.

Reageer op dit artikel