nieuws

Vuile praat

bouwbreed Premium

Wat moet je doen om vrouwen in de bouw te laten opvliegen van woede? Tot voor kort dacht ik het antwoord te weten: een artikel schrijven, hoe seksistisch bouwvakkers zich vaak gedragen tegenover vrouwelijke collega’s.

Die wetenschap ontleende ik aan een artikel dat ik schreef onder de kop ‘Vunzige praat jaagt vrouwen uit bouw’. De aanhef luidde: “Seksuele intimidatie is de belangrijkste oorzaak dat vrouwen het niet lang uithouden in de uitvoerende bouw. Mannelijke collega’s maken de dames zo zeer het leven zuur, dat ze het na korte tijd voor gezien houden en uitwijken naar een vrouwvriendelijker bedrijfstak.”

Dezelfde dag nog hing het Servicepunt Vrouwen in de Bouw aan de telefoon: hoe haalde ik het in mijn hoofd om zoiets in de krant te zetten? Weliswaar was er geen woord van gelogen, maar welke vrouw zou nog voor de bouw kiezen als deze waarheid algemeen bekend werd?

Sinds kort staat in Cobouw een advertentie waarin een aantrekkelijke vrouwelijke politieagent met onverhulde gretigheid de krant leest. “Is dit waarschijnlijk?”, staat er bij.

Goed, die advertentie slaat als pink op dirk. Waarom zou een aantrekkelijke jonge vrouw niet serieus in de bouw geinteresseerd zijn? Trouwens waarom wordt geappelleerd aan het onderbuikgevoel van de lezer?

Gelukkig werk ik niet op de advertentieafdeling, dacht ik in eerste instantie. Ik zou niet graag de dames van het Servicepunt te woord willen staan over het hoe en waarom van zoveel wansmaak.

Maar een reactie van het Servicepunt is tot nu toe uitgebleven. Hebben vrouwen in de bouw dan geen bezwaar als ze ten aanschouwen van de hele bouwwereld worden geridiculiseerd tot hitsige stoeipoes? Kennelijk niet. Mits er niet hardop wordt verwezen naar het ‘missionarissenstandje’ dat vrouwen in de bouw innemen.

Mario Silvester

Redacteur Cobouw

Reageer op dit artikel