nieuws

Vrachtwagen op lpg schoner, maar duurder

bouwbreed

zoetermeer – Vrachtwagens die op lpg rijden zijn veel schoner en stiller dan vrachtwagens op diesel. Maar ze zijn ook aanzienlijk duurder: de kosten liggen rond 25 procent hoger.

Dat blijkt uit de resultaten van drie proeven. De proeven zijn gehouden in drie sectoren: stadsdistributie, interstedelijk vrachtverkeer en huisvuilophaal.

De belangrijkste redenen zijn de noodzakelijke en niet-seriematige aanpassingen aan de dieselmotor en het voertuig en de hogere afschrijvingskosten door de lage restwaarde van de vrachtwagen. Ook spelen de hogere onderhoudskosten een rol. Volgens de organisatie Transport en Logistiek Nederland moet de regering de toepassing van lpg stimuleren door belastingmaatregelen.

In het Nationaal Milieubeleidsplan (NMP3) staat dat in 2010 dertig tot zestig procent van de stedelijke distributievrachtwagens en veertig tot zestig procent van de huisvuilauto’s op gas moeten rijden.

Het rijden op lpg is veel schoner dan op diesel. De uitstoot van stikstofoxiden (NOx) was zestig procent lager dan de schoonste dieselmotor en de uitstoot van roetdeeltjes was negentig procent lager.

Bovendien is een vrachtwagen op lpg de helft stiller dan wagen die op diesel rijden.

Reageer op dit artikel